Medvedev: Türkiye'nin uçağımızı düşürmesi savaş sebebidir

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, katıldığı televizyon programında, hem iç ve dış politika hem de ekonomiye ilişkin merak edilen tüm sorulara yanıt verdi.

Medvedev: Türkiye'nin uçağımızı düşürmesi savaş sebebidir

‘Başbakan ile Söyleşi’ isimli televizyon programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, hükümetin 2015 yılı icraatlarını değerlendirdi. Türkiye’nin Rus uçağını düşürerek uluslararası hukukun tüm kurallarını ihlal ettiğini ve savaş durumu yarattığını vurgulayan Medvedev, Rusya’nın Türkiye’ye simetrik yanıt vermemeyi seçtiğini söyledi.

Rusya’daki birçok televizyon kanalında canlı yayınlanan programda konuşan Başbakan Dmitriy Medvedev, hem iç ve dış politika hem de ekonomiye ilişkin merak edilen tüm sorulara yanıt verdi.

Medvedev’in, Perviy Kanal’dan İrada Zeynalova, VGTRK’den Sergey Brilev, NTV’den Kirill Pozdniyakov, Kanal Dojd’dan Mihail Fişman ve RBK’dan Elizaveta Osetinskaya tarafından yöneltilen soruları yanıtladığı ‘Başbakan İle Söyleşi programından öne çıkan başlıklar şöyle:

Türkiye’nin uçağımızı düşürmesi ‘casus belli’dir ama simetrik yanıt vermeyi seçmedik

“Türkiye konusunda ise charter seferlerinin durdurulması yaptırım değil, devletimizin kendisini korumak için verdiği bir tepkidir. Uçağımızın düşürülmesine benzer bir durum, 20. yüzyılda yaşansaydı savaş çıkardı. Çünkü bu, yabancı bir ülkeye doğrudan saldırıdır.

Tabii ki günümüz koşullarında savaş, olabilecek en kötü şeydir. Bu nedenle Türkiye’nin bu yaptığına simetrik yanıt verilmemesi kararı alındı. Türkiye, uçağımızı düşürerek uluslararası hukukun tüm kuralarını ihlal etti ve ‘saldırı eyleminde’ bulundu. Casus belli durumu yarattı, yani savaş başlatılmasına temel oluşturdu.

Rusya yönetimi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bu yolu seçmedi. Ama Türkiye’ye bunun bedelini ödeyeceğini göstermek zorundaydık. Bu nedenle vatandaşlarımızın güvenliği için böyle bir karar aldık.”

Suriye operasyonunun maliyeti bir sır

“Bu (Suriye operasyonunun maliyeti) bir sır. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye operasyonu için şu ana kadar hiç ek bütçe talep etmedi. Türkiye ve Mısır’a uçuşların durdurulması, Rusya’nın ‘kötü niyeti’ değildir. Bu konu ülkemizin güvenliğiyle ilgili bir meseledir. Mısır’da (yolcu uçağımıza) terör saldırısı düzenlendi. Bu saldırının tekrarlanması ihtimal dâhilinde. Bu nedenle hem Mısırlı ortaklarımız hem de halkımız için hoş olmasa da vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak amacıyla uçak seferlerinin durdurulması kararını aldık.”

Türkiye’ye ambargonun ölümcül sonucu olmayacak

“Türkiye’ye getirdiğimiz ambargolar Rusya’daki gıda fiyatlarını etkileyecek ancak bunun ölümcül sonuçları olmayacak. Türkiye’ye yönelik yaptırımlar enflasyon oranına belki yüzde 0.2 ila 0.5 puan ekler. Gıda fiyatlarını izleyeceğiz.”