Mars atmosferini Güneş rüzgarları yok etti

NASA'nın beklenen açıklaması Mars'ı bugünkü hale getiren temel faktörün güneş rüzgarlarının neden olduğu atmosfer kaybı olduğunu gösteriyor.

Mars atmosferini Güneş rüzgarları yok etti

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars atmosferinin güçlü Güneş rüzgarları nedeniyle dağıldığını duyurdu.

NASA’nın Mars Atmosferi ve Buharlaşma Evrimi (MAVEN) uzay aracının elde ettiği veriler ışığında beklenen açıklama yapıldı. Bilim dergileri Science ve Geophysical Research Letters’ta da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, kızıl gezegenin atmosferini inceleyen MAVEN, bir zamanlar sıcak ve yağışlı çevre koşullarıyla bilinen yaşamı destekleyebilecek nitelikte olduğu varsayılan karbondioksit ağırlıklı atmosferin, bugünkü soğuk ve kuru gezegene dönüşmesinde güneş rüzgarlarının oynadığı anlaşılan kilit rolü tanımladı.

Atmosfer her saniye 100 gram gaz kaybediyor

MAVEN sayesinde Mars atmosferinin güneş rüzgarları nedeniyle bugün kaybettiği gaz miktarı belirlendi. Bulgular gaz kaybının güneş fırtınalarında daha da arttığını gösteriyor.

Colorado Üniversitesi’nden MAVEN araştırmacısı Bruce Jakosky, “Güneş rüzgarları, Mars’ın yüzeyinden her saniye 100 gram gazı uzaya püskürtüyor. Bu, her gün kasadan birkaç madeni para çalmaya benziyor. Ancak kayıp zamanla çok önemli bir miktara ulaşıyor. Güneş’in çok daha aktif ve genç olduğu milyarlarca yıl önce, Mars’taki atmosfer erozyonunun çok daha şiddetli olduğunu düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Washington’daki NASA Bilim Görevleri Merkezi’nde açıklama yapan astronot John Grunsfeld, “Mars, bir zamanlar yaşamın kaynağı akıcı suyu sağlayabilecek kadar sıcak ve kalın bir atmosfere sahip gözüküyor. Mars’a ne olduğunu anlamak, diğer gezegenlerin de atmosfer dinamikleri ve evrimine dair bize bilgi sağlayacak.” dedi.

Dünya’yı manyetik alanı koruyor

Güneş fırtınalarındaki artış ve artan atmosfer kaybı birleştiğinde, atmosfer kaybının Mars’ın iklimini tamamen değişmesinde en önemli süreç olması ihtimalini güçlendiriyor. Proton ve elektron yüklü Güneş rüzgarı, yıldızın atmosferinden saatte yaklaşık 1,6 milyon kilometre hızla uzaya yayılıyor. Keşif, bir zamanlar Dünya benzeri sıcak bir küre olduğu düşünülen Mars’ın nasıl soğuk ve çölleşmiş bir gezegen haline geldiği konusunda büyük ipuçları veriyor.

Son dönemde Mars yüzeyinde sıvı su olduğuna ilişkin bulgulara ulaşılsa da Mars atmosferinin büyük miktarda sıvı suyun yüzeyde uzun süre kalmasına izin vermeyecek kadar ince ve soğuk olduğu biliniyor.

Mars’ın aksine Dünya’nın manyetik alanı atmosferini güneş rüzgarlarından koruyor.