Maraş Katliamı'nın anılmasına yasak

Katliamcılar hükümetler tarafıdan yıllarca korunurken katliamın 37. yılı dolayısıyla kentte yapılmak istenen anma eylemine de izin verilmedi.

Maraş Katliamı'nın anılmasına yasak

Maraş’ta 19 Aralık-26 Aralık 1978 tarihleri arasında Alevi yurttaşları hedef alan ve resmi rakamlara göre 111 yurttaşın hayatını kaybettiği katliamın üzerinden tam 37 yıl geçti.

Katliamcılar hükümetler tarafıdan yıllarca korunurken katliamın 37. yılı dolayısıyla kentte yapılmak istenen anma eylemine de izin verilmedi.

Kahramanmaraş’ta yoğun güvenlik önlemleri

Kentte 1978 yılının 19-26 Aralık tarihleri arasında çıkan ve resmi kayıtlara göre 103 kişinin öldüğü ’Maraş Olayları’nın 37’nci yıldönümünde yapılacak her türlü basın açıklaması, eylem ve yürüyüş valilik tarafından yasaklandı. Olayların yıldönümünde yapılacak olası eylem ve yürüyüşe karşı güvenlik güçleri tarafından da güvenlik önlemleri alındı.

Anma etkinliğinin yapılması planlanan ancak valilik tarafından yasaklanan Gar Meydanı, Erenler Kültür ve Dayanışma Derneği çevresi ile kentin Osmaniye, Gaziantep ve Kayseri karayollarında polis ve jandarmalar tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Kente giriş yapan araçlar ile içerisinde bulunanlar, didik didik aranarak kimlik kontrolünden geçirildi.

DİHA’da yer alan bilgiye göre, kent girişlerindeki engelleme nedeniyle polis ve askeri yetkililerle yapılan görüşmeler sonucu sadece Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Sözcüsü Hülya Yer, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Hacı Bektaş Veli Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu yöneticileri ile HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş’dan oluşan bir grubun kente girişlerine izin verildi. Girişlerine izin verilen heyet, katliamın yaşandığı Yörük Selim Mahallesi’ne gitti.