Maaşların ortadan kalkması bir zorunluluk!

Fransa’da sağcı parti Cumhuriyetçiler’in ikinci ismi, grup başkanı Nathalie Kosciusko-Morizet, ekonomi dergisi Les Echos’ya verdiği demeçte sendikal mücadelenin sadece Avrupa’da değil dünyada da önümüzdeki dönemdeki geleceğine dair önemli ipuçları işaret ediyor. Fransa’da moda olan kısaltmasıyla NKM öncelikle yasal düzenlemeden söz ediyor, buna göre öncelikle “yeni bir iş yasasına “ ihtiyaç var. Sarkozy de bir süre önce... View Article

Maaşların ortadan kalkması bir zorunluluk!

Fransa’da sağcı parti Cumhuriyetçiler’in ikinci ismi, grup başkanı Nathalie Kosciusko-Morizet, ekonomi dergisi Les Echos’ya verdiği demeçte sendikal mücadelenin sadece Avrupa’da değil dünyada da önümüzdeki dönemdeki geleceğine dair önemli ipuçları işaret ediyor. Fransa’da moda olan kısaltmasıyla NKM öncelikle yasal düzenlemeden söz ediyor, buna göre öncelikle “yeni bir iş yasasına “ ihtiyaç var. Sarkozy de bir süre önce yine aynı dergiye verdiği demeçte “Bize yeni bir toplumsal model gerekli” demişti. Söz konusu düzenlemenin başka ülkelere de ilham kaynağı olabileceğini NKM’nin demecinin içeriğinden anlayabiliriz;

a) Anlaşmaya varılamaması halinde, şirketin işçileri referanduma götürmesi. (1 Eylül’de Smart otomobilin 800 çalışanı çalışma saatlerinin kademeli olarak 35’ten 39’a çıkmasını oylayarak kabul etmişlerdi)

b) Çalışma hayatının giderek proje esasına dayanmasına aracılık eden teknolojik gelişimle birlikte ekonominin daha çok esneklik gerektirmesine uygun bir düzenleme.

NKM bu gidişatın kesin olduğunu, otelden hukuki danışmanlığa kadar tüm alanlarda önemli olanın, toplumsal modeli fazla sarsmadan gereken uyumun etkili bir biçimde sağlanması olduğunu belirtiyor. Sermaye iktidarlarının sadece şirketlerin ihtiyaçlarını yağmurun yağması gibi “doğal” kabul etmesine şaşırmamak gerekiyor. Esnek çalışmaya Fransa’dan kardeş bir kavram geliyor denebilir; “bağımsız çalışan”. Bu kavrama bundan sonra daha sık rastlayacakmışız gibi görünüyor.