'Laik Eğitim ve Emeğe Saygı'nın bedeli

2014’te Yatağan’dan Ankara'ya yapılan “Laik Eğitim ve Emeğe Saygı Yürüyüşü”ne katıldıkları gerekçesiyle 90 öğretmen hakkında dava açıldı.

'Laik Eğitim ve Emeğe Saygı'nın bedeli

2014’ün Kasım ayında Yatağan’dan başlayan ve Aralık ayında Ankara’da son bulan “Laik Eğitim ve Emeğe Saygı Yürüyüşü”ne katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan 90 öğretmenin, 3 yıl hapsi istendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunduğu iddianamede adı geçen 90 öğretmen ”kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak, ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, görevi yaptırmamak için direnme” ile suçlanıyor.

Eğitim-İş’in, 17 Aralık 2014’te Yatağan’dan başlatmış olduğu özelleştirmelere, AKP’nin yağma ve talan düzenine, iş cinayetlerine, taşeronlaştırma ve esnek çalışmaya, ırkçı, gerici, bölücü eğitim sistemine karşı “Laik Eğitim ve Emeğe Saygı” yürüyüşünün 20 Aralık’ta Ankara’daki son eyleminde polisin TOMA’lı, tazyikli su, biber gazı ve coplu saldırısı çok sayıda eğitim emekçisinin yaralanmasına neden olurken Sendika Başkanı Veli Demir’in de bulunduğu yüzün üzerinde öğretmen de gözaltına alınmıştı.

Neden Yatağan?

Manifesto_Eğitim İş_Laik Eğitim Emeğe Saygı_Yatağan17 Aralık’ta, yürüyüşün Yatağan’dan başlama sebebine ilişkin Veli Demir, 1985 yılından itibaren 62 milyar dolar, 2002 yılından itibaren ise 52 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını belirterek, “Bu özelleştirmelere dur demek ve Türkiye’de kamuoyu yaratmak için Tes-İş ve Maden-İş sendikalarına üye işçiler, 447 gün boyunca bir direniş sergiledi. Günde 5 işçi, iş kazaları adı altında iş cinayetlerine kurban gidiyor. Bunu Ermenek’te, Soma’da, limanda ve inşaatta çalışan işçilerimizde gördük. Bu bilinen rakamlar, bilinmeyenlerin daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Buna dikkat çekmek için Yatağan ve Soma’da yürüyoruz. Buradan haykırıyoruz, canlarımız bu kadar ucuz değildir.” demişti.

 

Türkiye’deki özelleştirme karşıtı en büyük ve kapsamlı eylemlerden biri olan Yatağan Termik Santrali ve Kömür İşletmeleri’nin özelleştirilmesine karşı santral ve maden işçilerinin yürütmüş oldukları eylem 447 gün sürmüştü.