Kuzey’de sular durulmuyor: ABD’den Rusya’ya yaptırım hamlesi

ABD, Ukrayna’daki kriz gerekçesiyle Rusya’ya yaptırımları 34 kişi ve kurumu dâhil ederek genişlettiğini açıkladı.

Kuzey’de sular durulmuyor: ABD’den Rusya’ya yaptırım hamlesi

ABD, Ukrayna’daki kriz gerekçesiyle Rusya’ya yaptırımları 34 kişi ve kurumu dâhil ederek genişlettiğini açıkladı.

ABD Maliye Bakanlığı, yaptırım listesine yeni isim ve şirketlerin eklendiğini belirterek kararın, geçen yıl Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve doğu Ukrayna’daki “ayrılıkçıları” desteklemesiyle birlikte uygulamaya konan yaptırımların etkisini sürdürmek için olduğunu bildirdi.

Açıklamada, dört ayrı yaptırım listesine 34 isim ve kurumun eklendiği ifade edildi.

Kalaşnikov, İjevsk Mekanik Fabrikası, Sberbank, VTB ve Rostech gibi şirketlerle ilişkileri olduğu iddia edilen kişiler ve şirketler de yaptırım listesinde yer alırken, tek taraflı olarak Ukrayna’dan bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nin yöneticileri de ayrı bir listeye dâhil edildi.

ABD Maliye Bakanlığı’nın yaptırımlar sorumlusu John Smith, Rusya’nın Şubat ateşkesi şartlarına uymasını talep etti. Anlaşma, Rusya’nın doğu Ukrayna cephesindeki askeri gücünü ve cephanesini çekmesini, mahkûmları serbest bırakmasını ve batı destekli Kiev hükümetinin sınırlarını yeniden kontrol altına almasıyla uluslararası denetime serbest erişim sağlamasını içeriyor.

Rusya: ABD kendi bacağına sıkıyor

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ABD’nin kararına ilişkin “Moskova, ABD’nin Rusya karşıtı ek yaptırımlarını cevapsız bırakmayacak dedi.”

“Bizi yaptırımlarla etkileme girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanacağını bilmelerine rağmen Washington’daki meslektaşlarımız yanlış görüşlerinde ısrar ediyorlar. Rusya-ABD ilişkilerinde şimdiki Washington yönetimini çıkmaza sürükleyen bir ‘kendi bacağına sıkma’ durumu var.” ifadelerini kullanan Ryabkov, “Bu cevapsız kalmayacaktır. Cevap belki hemen ve bekledikleri biçimde değil ama kuşkusuz gelecektir. Bu gerçekleştiği zaman Washington’daki meslektaşlarımız şaşırmamalılar” dedi.

Rus diplomat Washington’un, bir kez daha Ukrayna konusunda sebep sonuç ilişkisini, sürekli uygulanması için ABD’nin çağrı yaptığı Minsk Anlaşması’nın tamamıyla uygulanmasının önemini anlamada isteksiz olduğunu belirterek  “En önemli şey bu bağlamda Kiev üzerinde çaba sarf etmek olmasına rağmen Amerikalılar kendi hatalarını başkalarının önüne bırakıyor”  ifadelerini kullandı. Rybkov, “Bu çıkmaz bir yol. Washington’un yanlışıyla ilişkilerimizi şu anda olduğu duruma sokarak bu kararlardan sorumlu olanlar yine ders çıkarmayı öğrenmediklerini göstermiş oldular” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, ABD’nin yaptırım listesini genişletme kararını mantıksız ve düşmanca bulduklarını söyleyerek “Bu karar, ikili ilişkilere yıkıcı etkiye sahip politikanın devamıdır” dedi.

“Aklıselime ve işbirliği ihtiyacına rağmen Washington’un zamanın ihtiyaçları ile tezat oluşturan politikayı seçmesiyle ilgili olarak sadece üzüntü dile getirilebilir” diyen Peskov, bu tür konularda karşılıklılık ilkesinin işlediğini ifade ederek misilleme tedbirlerinin ne zaman hazır olacağını bilmediğini, ilgili tartışmalara Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılacağını belirtti.