Kremlin kapıları kapatıyor mu?

Rus Kommersant gazetesi, Aralık ayında St. Petersburg’da yapılması planlanan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) toplantısını Moskova’nın iptal etme kararı aldığını belirtti.

Kremlin kapıları kapatıyor mu?

Rus Kommersant gazetesi, Kremlin’e yakın bir kaynağın haberine dayandırarak verdiği haberde, Aralık ayında St. Petersburg’da yapılması planlanan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) toplantısını Moskova’nın iptal etme kararı aldığını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Basın Danışmanı Dmitri Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) zirvesinin iptal edilme konusunun görüşülmediğini, fakat zirvenin düzenlenmesinin bazı faktörlere bağlı olacağını belirtmişti.

Rus Kommersant gazetesinde yer alan haberde, “Rus makamları Aralık ayı ortasında yapılması planlanan Türkiye- Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısını yapmama kararı aldı” ifadeleri kullanıldı. Geçtiğimiz günlerde Antalya’da düzenlenen G20 zirvesinde görüşen Erdoğan ve Putin her yıl düzenlenen ÜDİK zirvesinin bu yıl 15 Aralık tarihinde düzenlenmesi kararını almıştı.

Önlem paketi hazırlanması talimatı verildi

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Türkiye’yle birlikte yürütülen bazı ortak yatırım projelerinin dondurulmasını da kapsayan önlem paketi hazırlanması yönünde talimat verdi. Bakanlar Kurulu’nda konuşan Medvedev, alınacak tedbirlerin arasında Türkiye’den yapılan gıda ithalatına yönelik kısıtlamaların da olacağını söyledi. Rusya’nın gıda güvenliği kurumu Rosselkhoznadzor, 1 Aralık’tan itibaren Türkiye’deki bazı üretim merkezlerinden yapılan beyaz et ithalatının yasaklanacağını duyurmuştu. Kurum, yasağın siyasi bir karar olmadığını, tamamen Rusya’nın gıda güvenliği standartlarına uyumla ilgili olduğunu da ifade etti. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ise Medvedev’den önce düzenlediği basın toplantısında Türkiye’ye yönelik bir gıda ambargosu ya da benzeri bir yaptırım düşünülmediğini ifade etmişti.