Koza İpek Grubu’na kayyum kararına ABD Büyükelçiliği‘nden tepki

Gülen Cemaati‘ne finansal kaynak sağladığı iddia edilerek,geçtiğimiz aylarda operasyon yapılan Koza-İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atandı.

Koza İpek Grubu’na kayyum kararına ABD Büyükelçiliği‘nden tepki

Gülen Cemaati‘ne finansal kaynak sağladığı iddia edilerek,geçtiğimiz aylarda operasyon yapılan Koza-İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın talebi üzerine Ceza Muhakemesi Kanunu’nun “Şirket yönetimi için kayyum tayini” başlıklı 133. maddesi kapsamında verilen kararda, “Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın talebi kabul edilerek, şirketlere, yönetim organının yetkilerinin tümü ile devredildiği kayyumlar atanması ve yeni yönetim kurulunun atanan kayyumlarca oluşturulması yönünde karar verilmiştir”  denildi.

Kararın ardından Koza-İpek Grubu hisseleri borsada yüzde 5’in üzerinde değer kayıpları yaşadı. Ödenmiş sermayesi 275.258.050 TL olan ve bünyesinde 21 şirketi barındıran Koza-İpek Holding‘de değer kayıplarının devam edeceği düşünülüyor.

İlk tepki ABD Büyükelçiliği’nden 

Kararın açıklanmasının hemen ardından ilk tepki ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden geldi.

ABD Büyükelçiliği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle Bugün Gazetesi, Bugün TV, Kanaltürk TV ve Millet Gazetesi’nin de içinde olduğu Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasını “kaygı verici” olarak değerlendirdi.

Büyükelçiliğin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada seçim öncesine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

“ABD, evrensel birer hak olan basın ve ifade özgürlüğünün sağlıklı, demokratik toplumlar için vazgeçilmezliğine güçlü şekilde inanmaktadır. Vatandaşların erişebildiği bakış açılarının çeşitliliğinin özellikle de bir seçimden önce azalması, kaygı verici bir durumdur.”

Benzer süreç Bank Asya’da yaşanmıştı

Geçtiğimiz şubat ayında Gülen Cemaati‘nin bankası olarak adledilen Bank Asya da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu‘na (TMSF) devredilmişti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) , 3 Şubat’ta Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen yüzde 40’lık imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar vermişti.

2013 yılı Bank Asya faaliyet raporuna göre 2013 yılı aktif büyüklüğü 31 Aralık 2013 tarihinde 27.785 Milyon TL olan bankanın şu an piyasa değeri 765 Milyon TL ve banka hisseleri gözaltı pazarında bulunuyor.

Koza Holding’e bağlı şirketler şöyle:

1- Koza–İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı
2- Koza Altın İşletmeleri AŞ
3- Ko
za Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri
4- Koza İpek Holding AŞ
5- İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ
6- Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj AŞ
7- ATP Havacılık Tic.
8- ATP İnşaat
ve Tic.
9- Koza İpek Basım Sanayi Tic. AŞ
10- ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık AŞ
11- AT
P Koza Turizm Seyahat ve Tic.
12- Koza
İpek Sigorta Aracılık Hizm.
13- Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Tic. AŞ
14- AZ ipek Danışmanlık Pro
je Rek ve Org Hizmetleri Tic.
15- BB İpek Danışmanlık Proje Rek ve Org Hizm
. Tic.
16- Kontaklı Metal Madencilik San. Tic. AŞ
17- Özdemir Animuan Madenleri AŞ
18- Koza Altın İşletmeleri AŞ
19- İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ
20- ATP Havacılık Tic
.
21- Atlantik Eğitim Yayın Taş. Bilgisayar Tic
.