Konut satışları bekleneni karşılamıyor

Faizlerdeki artış beklentisiyle de konut sektöründeki krizin derinleşebileceği öngörülüyor.

Konut satışları bekleneni karşılamıyor

Türkiye genelinde bu yılın 11 ayında toplam 1 milyon 146 bin 721 konut satıldı. 11 aylık konut satışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,25 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı verilere göre, 2015 yılında konutlardaki ipotekli satışlar düşerken, diğer satışların ise yıl boyunca aynı seviyeyi koruduğu ya da arttığı gözlendi. İpotekli satışlarda, borçlanarak satın alınan konutun kredi teminatını oluşturmak için, yine aynı konutun teminat olarak gösteriliyor. İpotekli satışlardaki bu düşüşün sebebinin döviz ve kredi faiz oranlarındaki artıştan kaynaklandığı düşünülüyor.

konut satis grafigi

Kredi derecelendirme kuruluşu olan Standart & Poors’un senenin başlarında yayınladığı Gelişmekte Olan Ülkeler Konut Piyasaları Araştırması’nda yer alan değerlendirmede, “Kısa vadede Türkiye konut piyasalarının fonlama koşullarının destekleyici olarak kalması bekleniyor. Yabancı alıcıların Türkiye konut piyasalarına karşı ilgisinin pazarı desteklemeye devam etmesi öngörülüyor. Ancak Türkiye’nin artan genç nüfusundan kaynaklanan güçlü yapısal talebin, Türkiye konut piyasalarındaki ana itici etkenin olarak kalmaya devam etmesi bekleniyor.” denilmişti.

Petrol fiyatlarının düşmesiyle enflasyondaki düşüşün, satın alma gücünü arttıracağı beklentisi de konut satışlarını arttırmaya yetmedi. Faizlerdeki artış beklentisiyle de konut sektöründeki krizin derinleşebileceği öngörülüyor.