Kırım'da olağanüstü hal ilan edildi

Rusya Enerji Bakanlığı, Kırım’da yaklaşık 1 milyon 900 bin kişinin elektrik enerjisinden yoksun kaldığını ve bu nedenle olağanüstü hâl ilân edildiğini açıkladı.

Kırım'da olağanüstü hal ilan edildi

Rusya Enerji Bakanlığı, Kırım’da yaklaşık 1 milyon 900 bin kişinin elektrik enerjisinden yoksun kaldığını ve bu nedenle olağanüstü hâl ilân edildiğini açıkladı.

Ukrayna’dan Kırım’a 673 megawatt gücünde elektrik enerjisinin sevkiyatının Ukrayna’nın Herson bölgesinde dört yüksek gerilim hattında yaşanan patlama nedeniyle kesildiği iddia edildi. Rusya Olağanüstü Haller Bakanlığı, sosyal öneme sahip kamu kuruluşlarda elektrik enerjisinin jeneratörlerle sağlandığını, yarımadada ulaşım altyapısında ciddi bir aksama meydana gelmediğini kaydetti.

Kırım yönetiminin internet sitesinden yayımlanan kararnamede, “Ukrayna’nın Herson bölgesindeki yüksek gerilim hatlarında yaşanan kaza nedeniyle ilan edilen olağanüstü hal kapsamında 23 Kasım tatil ilan edildi” ifadelerine yer verildi.

Ukrayna’nın kaza iddiası ciddiye alınmadı

Rus basınında çıkan haberlerde, patlama yaşandığına dair açıklamanın gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor. Kırım yönetimi, kesintiyi Ukrayna tarafından yapılan bir saldırı olduğunu açıklamıştı.

Öte yandan Rusya yetkilileri, Kırım’a elektrik sevkiyatını durduran Ukrayna’nın yarımadadaki elektrik dağıtım piyasasına hiçbir zaman giremeyeceğini söylüyorlar.

Rusya’nın Krasnodar bölgesinden Kırım’a uzanacak enerji köprüsüyle yarımadanın Ukrayna’nın uyguladığı tecritten kurtulacağını ve Rusya enerji sisteminin bir parçası olacağı kaydedildi.

 

ABD ve AKP’yi arkasına alan Tatarlar açıklama yapmıştı

Kiev’in güdümündeki Kırım Tatar Milli Meclisi, Ukrayna hükümetine, Kırım’a elektrik ambargosu uygulanması çağrısında bulunmuştu.

Kırım Tatarları ve Ukrayna yanlısı faşist örgütler, daha önce de Ukrayna’dan Kırım’a giden yolları ablukaya alarak, yarımadaya gıda ve diğer ürünlerin sevkiyatını engelleme kampanyası başlatmıştı.

Bu grupların Kırım’a enerji sevkiyatı yapılması için yapılan çalışmaları da engellemeye çalıştıkları haberleri de geliyor.

Kırım Tatarları Milli Meclisi, ABD ve AKP’nin bölgeyi karıştırmak için kullandıkları araçlardan birisi.

Rusya’dan Kırım Tatarları hamlesi

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde, Kırım Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi Başkanı Zaur Smirnov, Rusya’ya bağlanma kararı alan Kırım’daki sivil toplum kuruluşlarının çabalarını birleştirerek Rus karşıtı Kırım Tatar Milli Meclisi’ne alternatif oluşturacağını açıklamıştı. Şimdi bu sürecin hızlanması bekleniyor.

Smirnov, “Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Tatarları adına hareket etme konusunda tekelci davranıyor. Meclis’in liderleri, Kırım’ın Rusya ile birleşmesini reddedip yarımadayı terk ettikleri için Kırım Tatarlarını temsil etme haklarını yitirdi” demişti.

Kırım, Mart 2014’te düzenlenen referandum sonucunda Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya bağlanma kararı almıştı.