Kendi 'ışın kılıcı'nızı nasıl yaparsınız?

Yıldız Savaşları serisinin 7. filmi gösterime girmeden önce kendi ışın kılıcınızı nasıl yapabileceğinizi öğrenmek ister misiniz?

Kendi 'ışın kılıcı'nızı nasıl yaparsınız?

En sıradan Yıldız Savaşları izleyicileri bile ışın kılıçlarının muhtemelen beyaz perdede izlediğimiz en heyecan verici silah olduğunu bilirler. Işın kılıcı dövüşleri o kadar zariftir ki neredeyse hepimizi hipnotize ederler ve Güç her birimizin damarlarında yeterince güçlü akmasa bile doğru ellerdeki bir ışın kılıcı hiç kuşkusuz evrendeki en ölümcül silahtır.

Işın kılıcının ardındaki fikir basitçe dahiyanedir. Işın kılıcı, sadece Karanlık Taraf’ın müritlerini tek hamlede öldürmeye yaramakla kalmayan ve aynı zamanda lazer atışlarına karşı da esaslı bir koruma sağlayan bir enerji bıçağından oluşan hafif ve son derece güçlü bir araçtır. Peki gerçek hayatta neden çalışan ışın kılıçlarımız yok? İnsan, kendisini, mutlaka bu inanılmaz nesneleri üretebilmek için yeterince zeki ve yeterince büyük bir Yıldız Savaşları hayranı olan bir fizikçi olması gerektiğini düşünmekten alıkoyamıyor.

Bir ışın kılıcı yapmanın en bariz yolu, özellikle parlak ve yönü belli bir ışık patlaması olarak görülebilecek olan bir lazeri kullanmak olacağı düşünülebilir. Ancak, her ne kadar lazer teknolojisi sürekli olarak daha etkin ve pratik makineler üretmek üzere gelişmekteyse de, henüz çalışan bir ışın kalıcı yapmaktan uzağız.

İlk zorluk, ışın kılıcının, en fazla 1 metre olacak şekilde, kullanılabilir, makul boyutlarda olmasını sağlamaktır. Bunun için lazer demetinin belirli bir noktada durmasını sağlamanız gerekir. Bu kolay olmayacaktır çünkü ışığın herhangi bir engelle karşılaşmaması halinde ilerlemeye devam etmek yönünde güçlü bir eğilimi vardır.

Bunun için çözümünüz bıçak kısmının sonuna küçük bir ayna koymak olabilir. Ancak savaş meydanında en sonunda küçük bir aynayı tutmak için etrafında bütün bir destek yapısı olan bir ışın kılıcı sizi mahcup edebilir. Böyle bir kılıç, fazlasıyla kırılgan olmasının yanı sıra kimsenin canını da acıtamayacaktır.

İkinci sorun, kılıcın maddeyi kesebilmek için çok fazla enerjiye ihtiyaç duyacak olmasıdır. Sanayide kullanılan kaynak lazerleri bunu yapabilir ancak genellikle birkaç kilowattlık güce ihtiyaç duyarlar. Bu lazerlerin güç kaynakları kocamandır ve ışın kılıcının küçük kabzasına sığamazlar. Ayrıca kabzanın akkor haline gelip elinizi eritmesini istemiyorsanız ciddi bir soğutma mekanizması da olmalıdır.

Bu pratik konuların yanı sıra, esas önemlisi, lazerden yapılan ışın kılıçları ile yapılan dövüşlerde o muhteşem görsel efektleri görme şansınız da olmayacaktır. Lazerden yapılan ışın kılıçları hiçbir zaman birbirlerine çarpmayacak ve hiç bir etki göstermeden birbirlerinin içinden geçecektir. Ayrıca, lazer ışını tek bir noktaya odakladığından tam ekseni üzerinden bakmadığınız sürece onu görmeniz de mümkün olmayacaktır.

Hemen hayal kırıklığına uğramanıza gerek yok. Çünkü kimse ışın kılıçlarının lazer teknolojisini kullanmasını gerektiğini söylemedi. Esasında, gerçek bir alternatif plazma biçiminde şimdiden hazır. Plazma, maddenin gaz halinin iyice ısıtılarak atomlarının kendi bileşenleri olan çekirdek ve elektronlarının ayrıştığı hali. Gaz halindeki maddeye, şimşek gibi güçlü elektrik boşalımları uygulanarak oluşturulabilen plazma, milyonlarca derecelere veren yüksek sıcaklıklara ulaşabiliyor.

Daha ilginci, sıcak plazmanın gazı oluşturan elemente göre farklı renklerde olması. Örneğin neon ışıkları, neon gazının plazma halinde bir tüpün içine konulmuş olmasından başka bir şey değil. Jedi şövalyelerinin ışın kılıçları yeşil renk yayan klor plazmasından ve Sith’lerin ışın kılıçlarının da kırmızıdan mora doğru renk yayan helyum plazmasından yapılması mümkün.

Peki, pratikte bir plazma ışın kılıcı nasıl çalışır? Kabzaya konulacak küçük ama güçlü bir güç kaynağı elektrik boşalımını taşıyacak ve etrafına bir miktar gaz salacak uzun ve küçük bir tele bağlanabilir. Aktif hale getirdiğinizde, tel akkor hale gelir ve çevresindeki gaz plazmaya dönüşerek her yöne kendi rengini yaymaya başlar. Plazmanın kavurucu sıcaklığı dokunduğu her nesneyi eriterek tıpkı bir bıçak gibi temiz bir biçimde keser.

Yine de bir kaç sorun daha olacaktır. Örneğin her şeyin küçük olması gerektiğinden telden salınacak gazı nerede saklayacağınız gibi bir sorunu çözmeniz gerekir. Ayrıca bir başka ışın kılıcından gelen darbelere karşı direnç göstermesi için de yeterince güçlü olmasını sağlamanız gerekir. Ama yine de plazma iyi bir başlangıç noktası sayılabilir.

Sonuçta, Galaktik İmparatorluk da bir günde kurulmadı.