Karamehmet, AKP ile kirli ilişkilerinin karşılığını aldı

Mehmet Emin Karamehmet hakkında, Pamukbank'ın kaynaklarını zimmetine geçirdiği gerekçesiyle 7 yıl 1 ay 16 gün hapis cezasına çarptırıldığı davada konulan yurtdışına çıkış yasağı AKP ile olan kirli ilişkileri sayesinde kaldırıldı.

Karamehmet, AKP ile kirli ilişkilerinin karşılığını aldı

Turkcell’in patronu olarak ünlenen işadamı Mehmet Emin Karamehmet hakkında, Pamukbank’ın kaynaklarını zimmetine geçirdiği gerekçesiyle 7 yıl 1 ay 16 gün hapis cezasına çarptırıldığı davada konulan yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı.

Bugün gazetelerde çıkan haberlerde Karamehmet’in çarptırıldığı söylenen hapis cezası aslında 2013 yılının Mayıs ayında sonuçlanan ve halen Yargıtay’da temyiz incelemesinde bekletilen dosyasına ilişkin. Haberin esas unsuru ise Mehmet Emin Karamehmet hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması. Karamehmet’in, bu dosyada cezaevine girmemek için AKP ile kirli bir pazarlık yürüttüğü biliniyor.

AKP’nin Turkcell operasyonları

Bu pazarlıkların bir ayağını, Turkcell hisseleri oluşturuyor. Karamehmet’in Turkcell hisselerini teminat göstererek Rus Altimo firmasından temin ettiği borçları geri ödememesi nedeniyle hisselere el konulması ihtimali doğmuş ve Karamehmet AKP ile birlikte hareket ederek Turkcell’de genel kurul toplantılarını ve karar alınmasını 2010 yılından bu yana engellemişti.

Bu çabalar bir genel kurulun toplanmasından 12 saat önce geceyarısı iki ayrı Resmi Gazete baskısı yapılıp kanun hükmünde kararname ve tebliğ çıkarmaya kadar varmıştı. Turkcell’in Yönetim Kurulu şu anda Sermaye Piyasası Kurulu tarafından atanan Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nin Mütevveli Heyeti Başkanı Ahmet Akça, eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, eski Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, eski AKP İzmir İl Başkan Yardımcısı Bekir Pakdemirli gibi AKP’li isimlerden oluşuyor.

Karamehmet Türkiye’deki malvarlığını elinden çıkardı

Mehmet Emin Karamehmet, dosyasının Yargıtay’da bekletildiği sürede, bir kısmına el konulan şirketlerini AKP’nin istediği şekilde yeni sahiplerine devretmesine ses çıkartmazken Türkiye’de doğrudan hiçbir malvarlığı ve şirket bırakmamış oldu. Bunun karşılığında, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi banka zararı ödendiği için Karamehmet’in yurtdışına çıkış yasağını kaldırmasıyla Türkiye’den ayrılması ve hapse hiç girmemesi imkanına da kavuşmuş oldu.

Karamehmet’e ait Digiturk’e el konulduktan sonra Katarlılara, Akşam gazetesi Ethem Sancak’a, Show TV ise Ciner grubuna satılmıştı.