Karakutu açıldı, sonuçlar 21 Aralık'ta açıklanacak

Türkiye'nin 24 Kasım'da düşürdüğü Rus uçağının karakutusu canlı yayında açıldı.

Karakutu açıldı, sonuçlar 21 Aralık'ta açıklanacak

karakutuTürkiye’nin 24 Kasım’da düşürdüğü Rus uçağının karakutusu canlı yayında açıldı.

Rus Savunma Bakanlığı’ın Türkiye’nin 24 Kasım’da Suriye’de düşürdüğü Su-24 bombardıman uçağına dair basın toplantısında konuşan Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Sergey Dronov “Uçağın Türk hava sahasını ihlal etmediğini gösteren gerekli tüm kanıtlara sahibiz. Bölgede havadaki duruma dair yayımlandığımız verileri Türkiye dahil reddeden olmadı” dedi.

Sonuçlar 21 Aralık’ta açıklanacak

Uçağın karakutusu da gazetecilerin önünde açıldı. Basın toplantısını ABD, İngiltere, Çin ve Hindistan’dan uzmanlar da izledi.

Uçağın karakutusundan elde edilen ilk verilerin 21 Aralık Pazartesi günü kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi. Bu arada karakutu kayıtlarının incelenmesi için 14 farklı ülkeden uzman davet edildiğini ama bu teklife sadece Çin ve İngiltere’nin olumlu yanıt verdiği açıklandı.

Russian Defence Minister Shoigu presents to President Putin the parametric flight recorder of the downed SU-24 jet at the Novo-Ogaryovo state residence outside MoscowKarakutu zarar görmüş

Hava Kuvvetleri yetkilisi Sergey Baynetov karakutunun içindeki kaydedicinin özel bir laboratuvara götürüleceğini ve buradaki incelemelerin yarın başlayacağı bilgisini verdi.

Bu arada basın toplantısında karakutudaki bazı verilerin hafıza modülünün zarar görmüş olması nedeniyle kaybedilmiş olabileceği belirtildi. Nitekim karakutu içindeki 8 çipten 3’ünün tamamen zarar gördüğünü belirten Dronov, karakutunun yalnızca yere çakılması nedeniyle değil Türkiye’ya ait F-16’larının fırlattığı füzeler yüzünden de zarar görmüş olduğunu söyledi.

Dronov, karakutunun kaydedicisini basın mensuplarına göstererek bu parçanın 20 saatlik uçuş verilerini kaydedebildiğini, Rus uçağının ise uçuşunun 40. dakikasında düşürüldüğünü belirtti.