Kapitalizmden umut kesiliyor mu?

Araştırmanın ortaya çıkardığı tablo, emperyalist ülkelerde insanların kapitalizmle olan bağlarının zayıfladığını ancak gelişmekte olan ülkelerde hayat koşullarının iyileşmesine dair genel bir umudun olduğunu gösteriyor.

Kapitalizmden umut kesiliyor mu?

YouGov adlı araştırma firmasının Legatum Institute adlı firma için yaptığı araştırma, oldukça ilgi çekici ve üzerinde düşünülmesi gereken bulgular ortaya koyuyor. Eylül ayında yapılan bu araştırmanın temel hedefi, dünyadaki insanların kapitalizm hakkında görüşlerini ortaya koymak. Bunun için 7 farklı ülkeden insanlara kapitalizm hakkında ne düşündükleri soruluyor.

Araştırmaya hem gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlar, hem de gelişmekte olan ülkelerde yaşayan insanlar katılıyor. Gelişmiş ülkelerin arasında İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya bulunurken; gelişmekte olan ülkeler arasında Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Tayland bulunuyor.

Araştırmanın ortaya çıkardığı tablo, emperyalist ülkelerde insanların kapitalizmle olan bağlarının zayıfladığını ancak gelişmekte olan ülkelerde hayat koşullarının iyileşmesine dair genel bir umudun olduğunu gösteriyor. Burada, sermayenin ucuz ve esnek emek gücü kullanmak üzere gelişmekte olan ülkelere yaptığı yatırımların kendi ülkesinde yarattığı sorunlar ile gittiği ülkede öncesine nazaran yarattığı göreli iş imkanlarının etkisi gözlemlenebiliyor.

Araştırma sonuçlarında ilginç tespitler

Dünyanın en büyük ticari kuruluşlarının başarılı olabilmek için insanları aldattığı ve çevreyi kirlettiğine dair genel bir inanç var. Örneğin Amerika’daki katılımcıların %65’lik kesimi, “etik bir ticari işletmenin” mümkün olabileceğine inanmıyor. Katılımcılar arasında sadece %10’a bile denk gelmeyen ufak bir kesim, büyük ticari kuruluşlarının “temiz” olduğuna inanıyor. Gelişmiş ülkelerde, büyük ticari kuruluşlarının “temiz” olduğuna inanan insanların dağılımı şu şekilde: Amerika’da %10, İngiltere’de %6 ve Almanya’da da sadece %4.

Araştırmaya katılan 7 ülkedeki insanların çok büyük çoğunluğu, kapitalist ekonomide yoksulların giderek yoksullaştığı ve zenginlerin ise sürekli olarak zenginleştiği fikrine katılıyor. Amerika’da bile %55’e varan bir oranla insanlar, kapitalizmin yoksul insanların hayat koşullarını daha da kötü hale getirdiğine inanıyor. Aynı zamanda, eskiden kapitalizmin toplumun itici gücü olduğuna inanılırken, artık inanılmıyor.

İngiltere, Brezilya, Almanya ve Amerika’daki insanlar, kendi çocuklarının zengin, güvenli ve sağlıklı bir yaşam süreceğine inanmıyorlar.

Kapitalizm hakkında en fazla olumsuz görüş bildiren ülke ise Amerika. Araştırma sonuçlarına göre Amerikalı insanların görüşleri, araştırmaya katılan diğer ülke insanlarına göre çok daha fazla olumsuz.

Gelişkin kapitalist ülkelerin aksine, kapitalistleşme yarışına geç başlamış ve ucuz emek sömürüsünün yoğun bir şekilde görüldüğü Hindistan, Endonezya ve Tayland gibi ülkelerde ise, insanlar geleceklerinden diğer ülkelere göre oldukça umutlu. Bu ülkeler arasında özellikle Hindistan, Amerikalılardan üç kat daha fazla umutlu olmasıyla öne çıkıyor; araştırmaya katılan insanların %50’si kendilerinden hemen bir sonra gelecek olan kuşak için hayat koşullarının gelişeceğine inanıyor.

Ticari kuruluşların çıkarları ile toplumun çıkarlarının birbirine örtüştüğüne en fazla inanılan ülke ise Hindistan. Amerika Birleşik Devletleri’nde, Almanya’da ve İngiltere’de ise durum bunun tam tersi. Bu ülkelerde ticari kuruluşların çıkarları ile toplumun çıkarları arasında bir gerilim olduğuna inanılıyor.

YouGov’un ilgili araştırmasına şu linkten ulaşılabilir: https://social.shorthand.com/montie/3C6iES9yjf/what-the-world-thinks-of-capitalism