Kamp Armen sahibine iade edildi

Aralarında, Hrant Dink’in de bulunduğu bir çok Ermeni çocuğun yetiştiği Kamp Armen’in tapusu Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na iade edildi.

Kamp Armen sahibine iade edildi

İstanbul Tuzla’daki Ermeni yetimhanesi Kamp Armen’in tapusu Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na iade edildi. Vakfın avukatı Sebu Aslangil de tapudaki işlemlerin tamamlandığını açıkladı. 1963 yılında başlayarak 1500 Ermeni çocuğun yetişmesine ve eğitimine katkı sunmuş olan Kamp Armen’e, 1979 yılında el konulmuş, son sahibinin Mayıs ayında tesislerde yeni inşaat için yıkıma başlaması üzerine araziyi işgal eden yüzlerce kişi direnişe geçmişti.

Aralarında, 2007 yılında silahlı saldırıyla katledilen gazeteci Hrant Dink’in de bulunduğu bir çok Ermeni çocuğun yetiştiği Kamp Armen’in arazisinde Mayıs ayında inşaat çalışmalarının başlaması üzerine yurttaşlar yetimhanenin bulunduğu alana giderek fiili direnişe geçmişti. Direniş, Kamp Armen’in Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na iadesi ile başarıya ulaşmış oldu.

Bir tarih kurtarıldı

Tuzla Ermeni Yetimhanesi ya da Kamp Armen, 1963 yazında, 8-12 yaşlarındaki 20 kadar ilkokul öğrencisi ve Tuzlalı inşaat kalfası Hasan Usta’nın emekleriyle ilk adımı atılmış bir tarihsel mekan. Tuzla Ermeni Çocuk Kampı, aralarında Hrant Dink ve eşi Rakel Dink’in de bulunduğu çok sayıda Ermeni çocuğun yetişmesine ve eğitimine büyük katkı yaptı.

Ermeni toplumunun en önemli hafıza mekanlarından biri olarak kabul edilen Kamp Armen’in arazisi, kamulaştırılarak ilk sahibine iade edilmiş ve ardından gelen satışlarla son olarak tapu Fatih Ulusoy isimli işadamına geçmişti.

6 Mayıs 2015’te kamp arazisinde inşaat yapmak için tesislerde yıkım başlatılması üzerine büyük bir tepki doğdu. Yıkımın başladığının duyulmasından itibaren Tuzla’ya giden çok sayıda yurttaş, fiili direnişe geçerek yıkımı durdurmuş ve kampın iade edilmesi için bir süreç başlatılmıştı.

“Çocuklar başardı, Hrant Ahparig”

Agos gazetesi de bu haftaki başyazısını, aralarında gazetenin eski genel yayın yönetmeni Hrant Dink ve eşi Rakel Dink’in de olduğu Anadolu’daki yoksul ve yetim Ermeni çocukların eğitim gördüğü Kamp Armen’in iadesine ayırdı.

Kamp Armen’in iadesinden çıkarılacak dersler olduğu belirtilen yazıda, “Öncelikle mücadele ederek, direnerek, sözümüzü esirgemeyerek, bir yandan da teması kaybetmeyerek, en önemlisi talebi güçlü tutarak kazanıldı Kamp Armen. Yani, dönemin ruhuna uygun bir şekilde” ifadeleri kullanıldı.