Kadınız, laik ve bilimsel eğitim istiyoruz

Karma eğitimin kaldırıldığı okullardan birisi olan 19 Mayıs İmam Hatip Ortaokulu’nda geçtiğimiz günlerde “Okuluma Dokunma Platformu” tarafından bir eylem gerçekleştirildi.

Kadınız, laik ve bilimsel eğitim istiyoruz

Karma eğitimin kaldırıldığı okullardan birisi olan 19 Mayıs İmam Hatip Ortaokulunda geçtiğimiz günlerde “Okuluma Dokunma Platformu” tarafından bir eylem gerçekleştirildi. Velilerin öncülük ettiği eylemde “Haremlik Selamlık Eğitimine Hayır” sloganları atıldı. Eylem ve söylemlerden rahatsız olan okul müdürü ve müdür yardımcısı, kendileriyle görüşmek isteyen velilere “Erkekseniz diğer imam hatiplere gidin” diyerek tepki gösterdi.

Yeni bir rejim inşa etmek isteyen tüm hareketler için eğitim sistemindeki köklü değişiklikler bir zorunluluk olmuştur.  Bu değişiklikler, kadının toplumsal yaşamdaki yerini, kadın mücadelelerini de etkilemiştir. Tarihsel olarak bakacak olursak, 1979’da İran’da laik düzenin yıkılması ve teokratik düzenin gelmesiyle beraber eski rejimin toplum üzerindeki etkisinin kırılabilmesi için Humeyni ilk olarak eğitim sistemini değiştirme girişimlerinde bulunmuştur.

Bugün, AKP’nin de eğitime dönük saldırılarının İran eğitim sistemindeki dönüşümle benzerlik taşıması bir tesadüf değildir. Türkiye’de AKP iktidarının yaptığı değişikliklerle türban yaşı altı yaşa indirilmiş, ders kitapları kadını eve hapsedecek biçimde yeniden düzenlenmiş, kılık kıyafetten davranışlara kadar okul içinde kız çocuklarına baskı uygulanmaya başlanmıştır, karma eğitim bazı okullarda fiili olarak kaldırılmıştır. Eğitime dönük bu saldırılar karşısında, “Laik ve bilimsel eğitim” söyleminin en fazla dillendirilmesi gereken bugünlerde, verilen mücadelelerin en ön saflarında çocuklarının geleceklerine sahip çıkan kadın velileri görüyoruz.