Jeremy Corbyn’den kötü haber

Jeremy Corbyn’den kötü haber

Jeremy Corbyn’den kötü haber

TheGuardian’ın haberine göre Jeremy Corbyn, Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi karar sürecini tıkaması durumunda, İşçi Partisi’nin BM kararı olmaksızın Suriye’deki askeri harekâtı destekleyebileceğinin işaretini verdi.

Birleşik Krallık ordusunun Suriye iç savaşına müdahil olması konusunda daha esnek bir yaklaşıma sahip olan açıklama, David Cameron’u askeri harekâta izin veren yeni bir BM kararına destek toplaması için zorluyor ve partinin Suriye içerisinde yerinden edilmiş Suriyeliler’in korunacağı güvenli bölge oluşturulmasını desteklediğini teyid ediyor.

Rusya’nın Suriye’deki hava harekâtını göz önünde bulunduran bu yeni tutum, başbakanın İşçi Partisi’nin politikasını göz önünde bulundurması açısından önemli. Daha kapsamlı bir diplomatik planın parçası olarak Birleşik Krallığın geliştireceği askeri önlemler söz konusu olduğunda parlamentoda net bir uzlaşma sağlaması gerekiyor.

TheGuardian’a yazdığı makalede, Güvenlik Konseyi’nin bir uzlaşmaya varamaması olasılığına değinen İşçi Partisi Gölge Dışişleri Bakanı Hilary Benn, “Elbette, herhangi bir karar veto edilebilir, bu koşullarda durumu yeniden gözden geçirmemiz gerekebilir” diyor.

İşçi Partisi geçmişte, Kosova’da olduğu gibi, BM’nin resmi izni olmaksızın askeri harekâtı desteklemişti.

TheGuardian’daki değerlendirmeye göre Benn, harekete geçmenin önemli olduğunu şu ifadelerle vurguluyor: “İnsanları korumak gibi bir sorumluluğumuz var, ama Suriye’de. Hiç kimse bu sorumluluğu almadı, böylece hiç kimse koruma altına alınmadı. Bu çağımızın en büyük insani krizi, aynı zamanda da en büyük sınavı. (…) Suriyeli insanlara yardım ederken Britanya yurttaşlarını da korumalıyız. Başka bir ülkede askeri müdahale parlamentonun karar vereceği en ciddi karar. Ancak, hareketsizlik de Suriye’de sonuçları olacak olan eşit derecede önemli bir karar.”

http://www.theguardian.com/world/2015/oct/13/corbyn-signals-labour-could-support-military-action-in-syria-without-un-support?CMP=twt_b-gdnnews