İşsizliğe makyaj yaramadı: İşte gerçek işsizlik verileri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül 2015 için işsizlik verilerini açıkladı. TÜİK’in verilerine göre işsizlik bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,2 puan gerilirken, işsizlik yüzde 10,3 ile çift haneli oranlardan geriye düşmedi. TÜİK’in verilerinde özellikle Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP)’nın “işsizlik verilerine” eklenmesi dikkat çekti. Yasaya göre bu programda çalışan kişiler işçi olarak sayılmazken, TÜİK... View Article

İşsizliğe makyaj yaramadı: İşte gerçek işsizlik verileri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül 2015 için işsizlik verilerini açıkladı. TÜİK’in verilerine göre işsizlik bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,2 puan gerilirken, işsizlik yüzde 10,3 ile çift haneli oranlardan geriye düşmedi. TÜİK’in verilerinde özellikle Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP)’nın “işsizlik verilerine” eklenmesi dikkat çekti. Yasaya göre bu programda çalışan kişiler işçi olarak sayılmazken, TÜİK bu kişileri “istihdam edilenler” arasında saydı. Bu programda çalıştırılan işsiz sayısı geçen yılın aynı döneminde 32 bin kişiyken, bu yılın aynı döneminde ise 163 bin kişiye yükseldi.

Resmi işsiz sayısı 5 milyondan fazla

DİSK AR-GE’nin yayınladığı Eylül ayı işsizlik raporuna göre ise durum çok daha farklı. Yayınlanan işsizlik raporuna göre gerçek işsizlik oranının yüzde 16,6 ve işsiz sayısının ise 5,4 milyon olması gerekiyordu. Üstelik rapora göre resmi işsizlik oranları dahi makyajlanmış durumda. TYÇP’ye katılanların işsizlik oranlarından çıkartılması halinde resmi işsizlik oranı Eylül ayında artarak yüzde 10,8 ve kişi bazında ise 3 milyon 226 bin olması gerekiyordu.

DİSK-AR’ın araştırmasına göre geçici işler nedeniyle işsiz kalanların sayısı bir milyona yaklaşmış durumda. Aynı araştırmaya göre son 3 yılda büyüyen ekonomi 936 bin yeni işsiz yaratarak rekor kırmış durumda. İşsiz sayısı 2009 yılında kriz döneminden daha fazlaya ulaşırken, özellikle kadınlar ve gençler arasındaki işsizlik dikkat çekiyor.

İşsizliği yoğun yaşayanlar: Kadınlar ve gençler

Kadınlar için resmi işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yine TYÇP etkisi ile 0,3 puan düşüşle yüzde 13,3 olarak gerçekleşti. TYÇP kapsamındaki işsizler işsiz kategorisinde ele alınsaydı söz konusu oran yüzde 13,7’den 13,9’a çıkacaktı. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 24,3 oldu. İşsiz sayısındaki artış kadınlardan kaynaklandı. Gençler için (15-24 yaş) geniş tanımlı işsizlik oranı resmi genç işsizlik oranı olan yüzde 18,5 rakamının 8 puan üzerinde % 26,5 seviyesinde gerçekleşti.

Raporda yükseköğretim mezunu işsizlerin sayısına da dikkat çekilirken, işsiz sayısı 20 bin kişi artarak yüzde 12,1’e yükseldi.

Çözüm çalışma saatlerinin azaltılmasında

DİSK AR-GE raporunda işsizliğin yapısal boyutlarının artık kalıcılaştığına dikkat çekerken, çözümün uzun çalışma saatlerinin azaltılarak yeni istihdam alanlarının açılmasında olduğunu belirtiyor. Ayrıca kamuda da personel açığının kapatılmasının işsizliği azaltacağını belirten rapor, kayıtsız ve güvencesiz çalışmanın işsizliği tetiklediğini belirtiyor.