“İşsizler ordusu” yeni üyelerini selamladı: Üç yılda yüzde 50’lik artış

TÜİK işsizlik verilerini açıklarken, resmi işsizlik yüzde 9,8 oldu. Son üç yılda işsizlerin sayısı bir milyon kişiye yakın artarken, oransal olarak artış yüzde 50 olarak kaydedildi.

“İşsizler ordusu” yeni üyelerini selamladı: Üç yılda yüzde 50’lik artış

“İstikrar” AKP iktidarının son üç yılında tavan yaptı. “İşsizler ordusu” yeni üyelerini Temmuz ayında arasına katarken, AKP iktidarı son üç yılda işsizliği yüzde 50’ye yakın arttırdı. Son üç yılda işsiz sayısı 2 milyon 20 binden, 2 milyon 970 bine ulaştı. Son üç yılda 950 bin kişiyi arasına dâhil eden “işsizler ordusu” en istikrarlı büyüyen kurum oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ’nun her ay açıkladığı işsizlik verilerine göre resmi işsizlik Temmuz ayı için yüzde 9,8 olarak kaydedildi. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12 olarak kaydedilirken, bu oran geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle sabit kaldı. Gene geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre işsiz sayısı 103 bin kişi artış kaydetti.

“GENİŞ İŞSİZLER ORDUSU” 5,5 MİLYONA DAYANDI

TÜİK verilerinin ardından kendi işsizlik raporunu açıklayan DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), geniş tanımlı işsizlik verisini yüzde 16,5 olarak açıkladı. DİSK-AR’a göre işsiz sayısı 5 milyon 418 bin olarak ölçülürken, işinden memnun olmayan ya da geçici işlerde çalışan kişiler de bu veriye eklendiğinde işsizler ve çaresizlerin oranı yüzde 19,6 olarak kaydedildi.

DİSK-AR kadınlar için işsizlik verilerini de yayınlarken, kadın işsizliği bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.5 puanlık bir artışla yüzde 24,2 oldu. Son bir yıl içinde 123 bin kadın işsizler ordusuna katılırken, erkeklerde işsizliğin azaldığı tespit edildi. Genel işsizlik verilerinin artışında kadınlar ciddi bir rol oynadı.

Yükseköğretim mezunu işsizlerin de sayısı arttı. 63 bin yeni “diplomalı işsiz” görev başı yaparken,  resmi verilere göre yükseköğretim mezunu işsiz sayısı 720 bin kişi olarak kaydedildi. Genel işsizlik verilerinin yüzde 11,4’ünü yükseköğretim mezunu işsizler oluşturdu.

GENÇLERİN DÖRTTE BİRİ İŞSİZ

Genç işsizlik ise tavan yaparak kriz halini korudu. Resmi verilere göre yüzde 18,3 olarak kaydedilen genç işsizlik, DİSK-AR’ın araştırmasına göre yüzde 26 olarak kaydedildi. Özellikle genç kadınların işsizlik halinin yaygın olduğu gözlemlenirken, tarım dışı genç kadın işsizliği yüzde 30 civarında.

Araştırma verileri işsizliğinin ekonominin zayıf kalbi olmayı sürdürdüğünü gösterirken, yeni istihdam alanlarının açılmasına karşın işsizliğin azalmamasının temel birkaç nedeni bulunuyor. İstihdam alanlarının son yıllarda ciddi bir biçimde hizmet sektörüne kaydığı gözlemlenirken,  geçtiğimiz Temmuz yılından bu yana 932 bin yeni istihdam yaratıldı. Öte yandan bunların üçte ikisi ise hizmet sektörü olarak kaydedilirken, sanayide bu sayı yalnızca 93 bin kişi olarak kaydedildi. Mevsimlik etkiler kaldırıldığında ise 43 bin kişilik bir istihdam azalması söz konusu.

Bununla birlikte özellikle genç kadınların iş alanlarından uzaklaştırıldığı gözlemlenirken, uzun çalışma saatleri ve iş dağılımının yetersiz oluşu da işsizliği arttıran bir başka neden. DİSK-AR’a göre haftalık çalışma saati Türkiye’de Avrupa ortalamasından 12 saat fazla olduğu ortaya çıkarken, bu araştırmaya göre her beş kişinin işini dört kişinin yaptığı ortaya çıktı.

İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜNE DAİR ÖNERİ: DAHA AZ ÇALIŞMA SAATİ

DİSK işsizliğin azaltılması için güvencesiz, taşeron ve uzun çalışma saatlerine dayalı çalışma rejiminin değişmesini savunuyor. Araştırmalara göre haftalık çalışma saatinin 37,5 saate azaltılması ek istihdamın önünü açabilir. Bununla birlikte yıllık mesai saatinin 90 saate inmesi de işsizlik oranlarının azaltılmasında yardımcı olacağı belirtiliyor.

Temelde işsizlik artmaya devam ederken, ücretleri azaltmaya, emek rejimini esnekleştirmeye ve çalışma saatlerini uzatmaya dayanan ekonomik anlayışın da iflas ettiği görülüyor.