İsrail'den Avrupa'ya 'terörizm' önerileri

Emperyalizmin Ortadoğu'daki ileri karakolu, Avrupa'ya insan haklarını unutun dedi.

İsrail'den Avrupa'ya 'terörizm' önerileri

İsrail Savunma Bakanı Moshé Yaalon askeri bir radyoda yaptığı açıklamalarda, demokrasiyi savunmak için Avrupa ülkelerini terörizme karşı yasaları oylamaya çağırdı.

AFP’de yer alan bir habere göre, Paris’te 129 kişinin hayatını kaybettiği saldırılardan sonra konuşan Yaalon’un yaptığı açıklamalarda şu ifadeler yer alıyor: “Avrupalılar tehlike olduğunun farkındalardı ancak örneğin terörist olduğu düşünülen kişilerin takibe alınmasına dair yasalarda değişiklik yapılmadığı sürece böyle olayların yaşanmasını engellemek imkansızdır.”

Avrupa’da insan hakları ile güvenlik arasındaki dengenin hep insan halkarından yana ağır bastığını dile getiren Yaalon sözlerine şöyle devam ediyor: “Başka bir çare bulunmuyor. Demokrasi için dengeyi güvenlik politikalarına doğru kaydırmak gerekiyor. Hepimiz batı medeniyetinin güvenliği için aynı gemideyiz.” Sınır kapılarının dışında kamusal alanlara giriş çıkışlarda da pasaport kontrollerinin yapılması için yasalar çıkartılması gerektiğinden bahseden Yaalon, IŞİD ve El Nusra unsurlarının Ortadoğu’da eğitim aldıktan sonra Türkiye üzerinden geçerek Avrupa’da eylem yaptıklarını dile getiriyor. Türkiye üzerinden geçişlerin engellenerek Avrupa’nın güvenliğinin sağlanabileceğini ifade eden Yaalon’a göre yapılması gereken “çukuru doldurmak”.

Gericiliğe karşı mücadele emperyalistlerin güvenliği ile eşitleniyor 

Hatırlanacağı üzere, bu açıklamalar öncesinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Fransa’ya terörizme karşı mücadelede güçlendirilmiş bir ortaklığa gitme önerisinde bulunmuştu. Bununla birlikte İsrail istihbarat güçleri ile Fransa arasında bir işbirliği geçmiş dönemlerden beri bulunuyor.

Emperyalizmin yaratmış olduğu gericiliğin Avrupa’ya musallat olduğu şu günlerde, Ortadoğu’da emperyalizmin en önemli unsuru İsrail’in bu şekilde açıklamalar yapması şaşırtıcı değil. Yıllardır Filistin halkına terörist muamelesini reva gören ve her türlü yöntemle saldıran İsrail Savunma Bakanı’nın yaptığı bu açıklamalar, Avrupa demokrasisinin gözden geçirilmesinin tartışıldığı şu günlerde bir yere oturuyor. Gericiliğe karşı mücadeleden emperyalist ülkelerin güvenliğini almakla eşitleyen bu bakıştan halklar için bir kurtuluş çıkması ise imkansız.