İsrail yine Lübnan’a saldırdı

İsrail, cumartesi gecesi Hizbullah’ın Lübnan Sorumlusu Samir Kintar’ı Suriye’nin başkenti Şam’da hava saldırısıyla öldürmesinin hemen ardından, dün Lübnan’a dönük topçu atışıyla saldırıya başladı. İsrail ordusu top atışının, Lübnan’ın Pazar günü üç Katyusha roketiyle gerçekleştirdiği saldırıya karşılık yapıldığını söylerken, Lübnan resmi haber ajansı NNA İsrail’in güney Lübnan’a dokuz topçu saldırısı gerçekleştirdiğini belirtti. İsrail tarafından yapılan açıklamada,... View Article

İsrail yine Lübnan’a saldırdı

İsrail, cumartesi gecesi Hizbullah’ın Lübnan Sorumlusu Samir Kintar’ı Suriye’nin başkenti Şam’da hava saldırısıyla öldürmesinin hemen ardından, dün Lübnan’a dönük topçu atışıyla saldırıya başladı.

İsrail ordusu top atışının, Lübnan’ın Pazar günü üç Katyusha roketiyle gerçekleştirdiği saldırıya karşılık yapıldığını söylerken, Lübnan resmi haber ajansı NNA İsrail’in güney Lübnan’a dokuz topçu saldırısı gerçekleştirdiğini belirtti.

İsrail tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in egemenliğine ve vatandaşlarına zarar vermeye dönük herhangi bir girişim karşısında aynı şekilde cevap verileceği bildirildi.

Dün başlayan karşılıklı saldırı Samir Kintar’ın İsrail hava saldırısı sonucu öldürülmesinin ardından gerçekleşti.

Kintar’ın öldürülmesine ilişkin  İsrail Bayındırlık Bakanı İsrail Radyosu’na verdiği demeçte “Ne kabul ediyorum ne de reddediyorum. Samir Kintar gibilerin artık dünyanın bir parçası olmaması güzel” demişti.

Hizbullah’ın önemli liderlerinden olan Samir Kintar 1979 yılında 16 yaşındayken İsrail tarafından tutuklanmış, 2008 yılında İsrail ve Hizbullah arasındaki esir değişimi anlaşmasıyla serbest bırakılmıştı.

İsrail, 2000 ve 2006 yıllarında savaş açmış, 2006 yılında 33 yıl savaşı olarak bilinen savaşta çoğu sivil 1200 Lübnanlı hayatını kaybetmişti. Her iki seferde de Hizbullah güçleri İsrail ordusunu yenilgiye uğratırken İsrail, hedeflerini gerçekleştiremeden geri çekilmek zorunda kalmıştı.

Her iki savaşın da sonrasında Tel Aviv Hizbullah’a karşı bir istihbarat mücadelesi başlatmış, Eylül ayında Lübnan ordusu tarafından ülkenin güneyindeki Bani Ayan şehrinde İsrail’e ait bir casus cihazı tespit edilmişti.

Lübnan Hükümeti, Hizbullah ve BM Lübnan Geçici Görev Gücü (UNİFİL) tarafından İsrail’in, BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı ile birlikte Lübnan’ın sınır bütünlüğü ve egemenliğini ihlal ettiği bildirilirken İsrail uzun zamandır insansız keşif uçakları ile günlük olarak Lübnan hava sahasını ihlal ediyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı, 2006 yılında İsrail ve Lübnan arasındaki ateşkesi sağlarken, İsrail’in Lübnan’ın sınır bütünlüğü ve egemenliğin, tanıması gerektiğini söylüyor.