"IŞİD’le mücadelede ABD ile doğrudan ilişki kurmalıyız"

Cemil Bayık, Reuters'e verdiği röportajda IŞİD ile mücadele ve çözüm süreci hakkında görüşlerini bildirdi.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, PKK ile Türkiye arasındaki çatışmaların IŞİD’le mücadeleye zarar verdiğini söyleyerek, ABD’yi PKK’yle doğrudan ilişki kurmaya çağırdı. Bayık, AKP’nin çözüm sürecinde tüm kanalları kapattığını da vurgulayarak, “Bu hareketi yok edemeyeceklerini anladıklarında savaşa son verecekler” dedi.

IŞİD’e karşı mücadele vurgusu önde

Reuters haber ajansına konuşan Cemil Bayık, PKK ve Suriye’deki kardeş örgütü YPG’nin IŞİD’le mücadelede en etkin güç olarak kendilerini kanıtladığını ve ABD öncülüğünde IŞİD’i ‘yıpratıp yok etmek’ için yürütülen harekatın da en önemli parçalarından biri olduklarını söylerken, “ABD’yle dolaylı olarak bağlantıdayız ancak IŞİD’le mücadelede eşgüdüm sağlamak için doğrudan ilişki kurmak istiyoruz. Uluslararası toplum IŞİD’i ortadan kaldırmak istiyorsa en iyi savaşan güce, PKK ve YPG’ye, yardım etmeli” dedi.

Erdoğan’ın, PKK ile mücadele dahil olmak üzere kendi politikalarına Batı’nın desteğini almak için Türkiye’nin IŞİD’le mücadelesini ve mülteci krizini istismar ettiğini vurgulayan KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, Batı’yı Türkiye’nin taleplerine boyun eğmekle suçladı. Bayık, sözlerini “Bu yüzden Paris’teki saldırılarda da görüldüğü gibi sürekli değişen IŞİD tehdidi karşısında bocalıyorlar. Türkiye veya Kürtlerle zorluk yaşamak istemiyorlar, o nedenle bir şekilde denge tutturmaya çalışıyorlar ama bu doğru değil. Paris’te olanlar bu politikanın sürdürülemeyeceğinin net bir mesajı. Türkiye’deki Kürt sorunu çözülmezse IŞİD sorunu da çözülmez.” diye sürdürdü.

Çözüm sürecine geri dönüş formülü

Çözüm sürecine de değinen Cemil Bayık, sürecin tekrar başlaması için iki tarafın ateşkes üzerinde anlaşma sağlaması ve üçüncü bir tarafın barış için çerçeve oluşturan 10 maddeli ‘Dolmabahçe mutabakatı’nı izlemesi gerektiğini ifade etti.

Türk devletiyle PKK arasında doğrudan veya dolaylı olarak iletişim kurulmadığının altını çizen Bayık, “Herhangi bir sürecin başında Abdullah Öcalan yer almalı. Çatışmalar Kürtlerin haklarını koruyacak yeni bir anayasayla sonlandırılabilir. Bu koşulları kabul ediyorlarsa biz hazırız. Bu hareketi yok edemeyeceklerini anladıklarında savaşa son verecekler.” dedi.