IŞİD’in Pakistan-Türkiye bağlantısı

IŞİD’in, Pakistanlı cihatçıları Türkiye üzerinden Suriye’ye yolladığı ortaya çıktı.

IŞİD’in Pakistan-Türkiye bağlantısı

Pakistan’ın kuzeybatısında Mardan kentinde bugün düzenlenen bir canlı bomba saldırısıyla birlikte IŞİD’in, Pakistanlı cihatçıları Türkiye üzerinden Suriye’ye yolladığı ortaya çıktı.

22 kişinin ölümüne ve 50 kişinin yaralanmasına neden olan Mardan intihar eylemi, IŞİD ile bağlantılı üç Pakistanlı’nın İstanbul’da yapılan polis baskınlarında tutuklanmasıyla aynı gün gerçekleşirken Türkiye üç Pakistanlı’nın yanı sıra bir de İngiliz vatandaşının geçen hafta tutuklandığını açıklamıştı.

Pakistan yetkilileri, şimdiye kadar, IŞİD’in ülkedeki fiziki varlığını reddetmesine rağmen Pakistan güvenlik güçleri, Mardan’daki saldırıdan sonra başlattıkları soruşturma sonucunda Pencap’da IŞİD’e ait bir eğitim merkezini ortaya çıkardıklarını açıkladılar. IŞİD’in eğitim merkezinde, bomba imalatı için gerekli malzemeler, otomatik silahlar, iletişim cihazları, bilgisayarlar, propaganda CD’leri ve Pakistan’daki askeri tesislerin haritaları ele geçirildi. Tutuklanan 13 militan IŞİD’in “halifelik” ilan eden lideri Ebubekir el Bagdadi’ye bağlı olduklarını itiraf ettiler.

Dawn gazetesinin haberine göre, tutuklanan kişilerden biri IŞİD’in egemen olduğu Suriye topraklarına Türkiye üzerinden militan gönderilmesine yardımcı olduğunu kabul etti. Kimliği belirtilmeyen tutuklu, şimdiye kadar dokuz kişinin bu yolla gönderilmesinde yer aldığını ifade etti.

Pakistan’da faaliyet gösteren diğer bazı radikal İslamcı gruplar IŞİD’e katıldıklarını daha önce ilan etmişlerdi.

IŞİD’in kuruluşunda Pakistan istihbaratının da parmağı var

Öte yandan, IŞİD’in El Kaide bağlantılı bir grup olarak ortaya çıkarken, El Kaide ve bağlantılı örgütler Afganistan savaşında Sovyetler Birliği’ne karşı ABD tarafından desteklenmiş, Pakistan’da CIA kamplarında 1982 – 1992 yılları arasında 43 farklı İslam ülkesinden 35 bin cihatçı eğitilmişti.

El Kaide kökenli IŞİD’in ABD istihbaratı ile birlikte İngiltere’nin MI6’sı, İsrail’in Mossad’ı, Suudi Arabistan istihbaratı GIP ve Pakistan’ın askeri istihbarat kuruluşu ISI tarafından kurulduğu birçok kaynak tarafından dile getiriliyor.

İsrail istihbarat kaynaklarına göre IŞİD tugayları Suriye’de Beşar Esad hükümetine karşı ABD – NATO destekli faaliyet yürütmek üzere eğitilirken NATO ve Türkiye’nin askeri mercileri 2011 Mart’ında Suriye’de başlayan savaşta IŞİD ve El Nusra militanlarının istihdamından sorumlu.