IŞİD’in elindeki silahlarda İngiltere izi

Uluslararası Af Örgütü’nün yeni raporundaki iddiaya göre, IŞİD’in dehşet verici savaş suçları işlediği silahlar Britanya, Fransa ve ABD tarafından sağlanmış. Rapora göre Irak’ın ABD işgali sırasında ve sonrasında ABD ve İngiliz askerlerinin çekilmesinin ardından ülkeye yıllarca çok büyük miktarlarda silah, havan topu, füze ve mühimmat gönderildi. IŞİD’in bugün kullandığı silahların büyük kısmının 2003 – 2007... View Article

IŞİD’in elindeki silahlarda İngiltere izi

Uluslararası Af Örgütü’nün yeni raporundaki iddiaya göre, IŞİD’in dehşet verici savaş suçları işlediği silahlar Britanya, Fransa ve ABD tarafından sağlanmış.

Rapora göre Irak’ın ABD işgali sırasında ve sonrasında ABD ve İngiliz askerlerinin çekilmesinin ardından ülkeye yıllarca çok büyük miktarlarda silah, havan topu, füze ve mühimmat gönderildi. IŞİD’in bugün kullandığı silahların büyük kısmının 2003 – 2007 yılları arasında batılı ülkelerden Irak’a gönderilenler olduğu söylenen rapordaki bilgiler uzman analizleri ve binlerce video ile fotoğrafa dayanıyor.

Raporda, 2005 – 2006 yıllarında Bosna – Hersek’ten İngiltere’ye ihraç edilen çeşitli tiplerde küçük ve hafif silahların daha sonra Irak’a, 2007 yılında ise 20 bin civarında Çin yapımı saldırı silahının yine İngiltere’den Irak’a gönderildiği ifade edilen raporda, sonrasında da çok sayıda silahın aynı şekilde taşındığı söyleniyor.

Af Örgütü İngiltere, Silahlanma Program Direktörü Oliver Sprague “Yıllarca silahların Irak’a serbestçe akması, IŞİD bu bölgeleri ele geçirdiğinde, onları şekerci dükkânındaki çocuklara çevirdi.” derken İngiltere’nin de dâhil olduğu ülkelerin sehven IŞİD’i silahlandırmış olmasının, şimdiki silah alışverişine dair düşündürücü ipuçları taşıdığını belirtiyor.