“IŞİD’e sürekli su akıyor”

Ahmet Davutoğlu, Show TV’de katıldığı “Türkiye Sandık Yolunda” adlı programda açıklamalar yaptı.

“IŞİD’e sürekli su akıyor”

Ahmet Davutoğlu, Show TV’de katıldığı “Türkiye Sandık Yolunda” adlı programda açıklamalar yaptı. Davutoğlu, özellikle IŞİD’e dair değerlendirmelerinde gaf üstüne gaf yaparken “IŞİD’e sürekli su akıyor, bu havuzun içinde kimler irtibat kuruyor ve Türkiye’de kimler katılıyor buna bakmak lazım.” dedi. Bu sözler akla MİT tırlarını getirdi.

Davutoğlu’nun geometriyle imtihanı

Davutoğlu, programda IŞİD ile kendi islam anlayışlarının zıt olduğunu söylemek isterken gaf yaparak “Onların kafasındaki İslam ile bizim savunduğumuz İslam arasında 180 değil 360 derece fark var.” dedi. Davutoğlu’nun bu sözlerini toparlamaya çalışsa da sosyal medyada alay konusu oldu.

Davutoğlu, Recep Tayyip Erdoğan, kendisi ve AKP’nin IŞİD’in en fazla saldırdığı kişiler olduğunu iddia ederek “IŞİD ciddi darbeler yedi Türkiye’den. Suruç’tan sonra IŞİD’in en önemli mevzilerini yerle bir ettik. Koalisyona da katıldık. Hemen o hafta içinde Türkiye koalisyon uçakları ile birlikte en önemli IŞİD mevzilerini vurdu. Bu soruşturmadan bir netice çıkarsa daha şiddetli şekilde IŞİD’e müdahalede bulunacağız.”

“Potansiyel şüpheli diye tutuklayamazsınız”

Ankara’daki saldırıda hayatını kaybedenlerin 99 olduğunu söyleyen Davutoğlu, canlı bombalar ile ilgili sözlerini tekrarlayarak “Potansiyel şüpheli diye birisini tutuklayamazsınız” dedi. Davutoğlu, söylediklerinin yanlış yorumlandığını ileri sürerken Suruç saldırısından sonra 768 ismin denetim altına alınması için talimat verdiğini söylemesi ve buna rağmen ülkenin başkentinde tarihin en kanlı saldırısının nasıl yapılabildiğini ise açıklamadı.

“Polise yardımcı olun”

Mitinglere katılan yurttaşların polise yardımcı olması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, “Vatandaşlarımız polisi düşman gibi görürse, düşman demeyeyim, hasım gibi, her an ‘bana gaz sıkacak ben de direneceğim’ diye görürse polisle iş birliği o anlamda yapmazsa, mitingde hatta polis aleyhine tezahürat yaparsa birlikte hem o polise hem de göstericiye kastedecek olan teröristleri engellememiz imkansızlaşır” diye konuştu.

Patlamanın ardından polisin gaz kullandığı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, terör saldırısının ardından 11 polisin linç edilmek istendiğini ileri sürerek “Bir tanesi baya linçten kurtulmuştu ama ne elini silahına attı ne de polis bir gaz bombası attı. Bir kere şey oldu o da kalabalıkla ilgili, birbirlerine girecek iki grubu dağıtmak için” dedi. Davutoğlu, bu soru karşısında da görüntüleri de ortaya çıkan bombaların patlamasından hemen sonra atılan gaz bombalarını görmezden geldi.

Seçim sonuçlarına ilişkin skandal yorum

Davutoğlu seçimlerden hemen önce yaşanan Diyarbakır saldırısı ile ilgili ise skandal bir yorum yaparak şunları söyledi: “Hatırlarsınız 1977’de rahmetli Ecevit’in mitinginde bir saldırı olmuştu ve seçim sonuçlarını etkilemişti. Diyarbakır’da olan saldırı da böyle oldu. Seçimin sonucuna etki etti. Diyarbakır saldırısı HDP’nin barajı geçmesine etki etti mi, etmedi mi? Ben AK Parti’nin birinci parti, CHP’nin ikinci parti, MHP’nin ise üçüncü parti olacağını biliyordum. Seçimi etkileyen unsur HDP’nin barajı geçip geçmeyeceğiydi.”

“7 Haziran bizim için şoktu”

1 Kasım seçimlerine dair öngörüleri sorulan Davutoğlu, “Birinci önceliğimiz tek parti iktidarı olarak çıkmak. Diğer ihtimalleri düşünmüyorum. 7 Haziran bizim için bir şoktu. İlk defa tek başımıza iktidar olmadık.” diye karşılık verdi.

Suriye’de tuhaf hesaplar

Davutoğlu, “Geçen 28 Mayıs’ta Haseke’de DAEŞ, PYD ve rejim bir masaya oturdular ve anlaştılar, muhalefete saldırıya karar verildi. Türkiye sınırını paylaşmak için DAEŞ ve PYD o toplantıda oturdular, Suriye rejimi ile anlaştılar. Bugün de PKK-DAEŞ anlaşması olabilir.” dedi. Davutoğlu, hiçbir maddi dayanağı olmayan bu tuhaf iddia ile AKP’nin hayal dünyasını gözler önüne sermiş olduNe olayların gelişi Biz Suriye’de etkin rolü oynamaya çalışıyoruz.

ABD’nin PYD’ye silah yardımı

ABD’nin reddettiği PYD’ye silah yardımı konusunda sorulan bir soru üzerine Davutoğlu PYD’yi tehdit ederek, “PYD’yi masum olduğu için vurmamış değiliz, gerekirse vururuz. Amerikalılara ve bütün müttefiklere ve Rusya’ya, Türkiye sınırlarına yakın bir yerde, PYD’ye yapılan silah yardımı, herhangi bir şekilde Türkiye’ye yönelik tehdit halini alırsa ve PYD de PKK gibi sızmalarla veya silah aktarımıyla Türkiye’ye zarar vermeye başlarsa hiç tereddüt etmeyiz, bir an dahi tereddüt etmeyiz. Eğer PYD Irak’a geçerek Irak üzerinden Türkiye’ye girmek suretiyle bir şeye kalkışırsa, yine tereddüt etmeyiz.” dedi.