IŞİD Suriyeli gazetecilerin infazını üstlendi

IŞİD sosyal medya aracılığıyla yayınladığı bir videoyla, önceki gün Urfa’da öldürülen Suriyeli gazeteciler İbrahim Abdülkadir ve Firaz Hamadi’nin cinayetlerini üstlendi.

IŞİD Suriyeli gazetecilerin infazını üstlendi

IŞİD sosyal medya aracılığıyla yayınladığı bir videoyla, önceki gün Urfa’da öldürülen Suriyeli gazeteciler İbrahim Abdülkadir ve Firaz Hamadi’nin cinayetlerini üstlendi.

Öldürülen gazeteciler kimdi?

İbrahim Abdülkadir, Esad rejimi ve IŞİD karşıtı RBSS; “Rakka Sessizce Katlediliyor” isimli yurttaş gazeteciliği yapan grubun üyesiydi. RBSS internet sitesinin kurucularından El Moutaz Bellah İbrahim, Mayıs 2014’te IŞİD tarafından kaçırılıp öldürülmüş üç ay sonra da iki üye öldürülerek videoya çekilmişti.

Firaz Hamadi ise Suriye’deki medya kooperatifi Eye on Homeland’de çalışıyordu. Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) yakın oldukları söylenen Suriyeli gazeteciler, ölü bulundukları eve yakın mesafede bir bakkal dükkanı işletiyor ve çevredeki esnafa kendilerini Alad El –Halil ve Hasan El-Faris isimleriyle tanıtıyorlardı.

IŞİD'in öldürdüğü gazeteciler

IŞİD’in öldürdüğü gazeteciler

Şanlıurfa’da Arapça yayınlanan haftalık ‘Ayn Vatan’ gazetesinin yazı işleri müdürü İbrahim Abdülkadir ile muhabiri Firaz Hamadi’nin başlarından vurularak ve boğazları kesilerek öldürülmesi olayına ilişkin, öldürülen iki gazetecinin Twitter’da “Rakka sessizce boğazlanıyor” (Raqqa is being slaughtered silently) hesabını açtıkları ve 30 bin takipçisi olan bu gruptan hayatları pahasına İngilizce ve Arapça IŞİD vahşetini anlatan paylaşımlarda bulunduğu öğrenildi.

Örgütün kara listesinde oldukları için Türkiye’ye kaçtığı bilinen iki gazetecinin, IŞİD’in sözde dış istihbarat üyesi 4 kişi tarafından öldürüldüğü belirtilirken, örgütün, gazetecilerin 2 arkadaşını da 3 ay önce Rakka’da infaz ettiği edinilen bilgiler arasında. İnfazın ardından sosyal medya hesaplarından “Türkiye sınırının ötesinde güvende olduklarını sanıyorlardı.” açıklamasını yapan IŞİD, Abdülkadir ve Hamadi’yi IŞİD’e karşı Haçlılarla birlik olmakla suçladı. Örgütün yeni hedefinin Suriye uyruklu 4 gazeteci olduğu iddia ediliyor.

IŞİD, yayınladığı videoda ilk olarak öldürdükleri gazetecilerin IŞİD aleyhine yaptıkları paylaşımlara ve yaptıkları haberlere yer verirken Abdülkadir’in NBC’de yaptığı bir söyleşide “Biz bu ülkenin oğullarıyız. Acımızın sesini tüm dünyaya duyurmazsak, (IŞİD’in) şiddetini göstermezsek, kim yapacak?” sözlerini yayınladı. Yaklaşık iki dakika süren ve IŞİD sempatizanı hesaplarda paylaşılan videonun sonunda militanlar tarafından boğazı kesilen İbrahim Abdülkadir’in cansız bedeni görüntüleniyor.