IŞİD Şengal'den çıkarıldı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge güçleri tarafından IŞİD'in işgali altındaki Şengal’de operasyon başlatıldı.

IŞİD Şengal'den çıkarıldı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Peşmerge güçlerinin, IŞİD’in işgali altındaki Şengal’de (Sincar) bu sabah başlatılan büyük operasyonda Güney Kürdistan-Batı Kürdistan (Rojava) ulaşım hattının kontrolünü ele geçirirken Şengal kentini de IŞİD’in elinden tamamen aldığı duyuruldu.

Rudaw’ın haberine göre, bu sabah saat 07.00’de, 20 bin peşmergenin katılımıyla, Şengal’i Kurtarma Operasyonu başlatıldı. Peşmerge güçlerinin, önce top ve roketlerle örgüt hedeflerini hedef aldı, ardından da ağır silahlar eşliğinde karadan ilerlemeye başladığı bildiriliyor.

Operasyonda önce, Güney Kürdistan ile Rojava’yı birbirine bağlayan uluslararası karayolu ve 47. Cadde’nin yanısıra Gabara ve Tılşor köylerinin kurtarıldığı ve Peşmerge güçlerinin, daha sonra Şengal Kaymakamlığı binasını da kontrol altına aldığı açıklandı. İlçe merkezinde sokak çatışmalarının başladığı haberleri geliyor.

Peşmerge Güçleri Zerevani Kuvvetleri (Özel Kuvvetler) Komutanı Tuğgeneral Aziz Veysi, ilerleme kaydettiklerini belirtti. Operasyon için yeterli cephaneliğin bulunduğunu aktaran Tuğgeneral Aziz Veysi, “Sayı olarak da büyük bir peşmerge gücu operasyona katılmış durumda. Bu açıdan hiçbir sorunumuz yok” dedi.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun savaş uçaklarının da dün geceden beri bölgedeki IŞİD hedeflerini 29 kere bombaladığı haberleri geliyor.

IŞİD saldırıları sonrasında yurtlarından olan Ezidiler

IŞİD saldırıları sonrasında yurtlarından olan Ezidiler

IŞİD, 3 Ağsutos 2014’te Şengal bölgesini işgal etmiş ve 21 Aralık 2014’te gerçekleştirilen kapsamlı operasyonda bölgenin büyük bir bölümü IŞİD’in elinden kurtarılmıştı.

Öte yandan, bölgeden gelen haberlerde “Peşmerge Güçleri’nin Kürdistan Bayrağı altında savaştığını ve hiçbir partinin flamasının taşınmadığı” vurgusu dikkat çekiyor. Barzani yönetimi, daha önce PKK’nin bölgede operasyon başlattığı haberlerini yalanlarken bugün yapılan haberlerde de IŞİD’in işgali altındaki Musul’un Şengal ilçesinin kurtarılması operasyonu için belirlenen tarihin 3 Kasım 2015 olduğu ancak PKK ile yaşanan anlaşmazlıktan dolayı bunun gerçekleşmediği söylenerek PKK’nin suçlandığı görülüyor.

Bu operasyonun YPG’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke ve civarında yürüttüğü operasyonlarla birlikte IŞİD’in Irak ve Suriye’deki güçleri arasındaki bağı koparmayı hedeflediği ve olası bir Rakka operasyonunun öncesinde kritik bir aşamayı oluşturduğu değerlendiriliyor.