İran, Viyana toplantısına davet edildi

Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinin katılımıyla Viyana’da bu hafta düzenlenecek olan ve geçiş süreci ile birlikte Suriye’nin geleceği ve süren iç savaşın tartışılacağı toplantıya İran da davet edildi.

İran, Viyana toplantısına davet edildi

Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinin katılımıyla Viyana’da bu hafta düzenlenecek olan ve geçiş süreci ile birlikte Suriye’nin geleceği ve süren iç savaşın tartışılacağı toplantıya İran da davet edildi. ABD ve İran Temmuz ayında gerçekleşen nükleer anlaşmasından bu yana ilk defa resmi ilişki kurmuş olacak.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a askeri destek veren önemli büyük güçlerden biri olan İran’ın bu toplantıya katılması için Rusya’nın yoğun çaba gösterdiği  biliniyor. Amerikan üst düzey yetkilileri de son haftalarda Suriye’de herhangi bir siyasi planın başarıya ulaşabilmesi için İran’ın da bu tartışmada yer alması gerektiğini kabul etmeye başlamış görünüyor.

İran’ın Suriye’deki iç savaşta Suriye Ordu birliklerini desteklemesinden ötürü Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’ı kınaması, Suriye konusunda ABD – İran resmi görüşmelerinin önündeki en büyük engeldi.

ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby de, Viyana’da gerçekleşecek olan toplantıya John Kerry’nin katılması ilan edilmeden önce, İran’ın da bu toplantıya davet edileceğini belirtmişti.

Öte yandan, bugün İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham , Viyana’da cuma günü gerçekleştirilecek Suriye zirvesine Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve yardımcılarının katılacağını açıkladı.

Şu ana kadar Türkiye’nin, toplantıya davet edilenler arasında yer almaması ise dikkat çekici.