Irak'tan "derhal terk edin" uyarısı: Türkiye Musul'a bir bölük asker gönderdi

Türkiye'nin Musul'un Başika bölgesine asker göndermesi üzerine Irak Türkiye'nin askerlerini derhal çekmesini istedi.

Irak'tan

Türkiye’nin Musul’un Başika bölgesinde görev yapan yaklaşık 100 kadar komandodan oluşan birliğinde 2 gün önce görev değişimi yaptığı ortaya çıktı. Bölgede artan IŞİD tehdidi nedeniyle birliğin sayısının 50 kadar artırılarak 150’ye yükseltilmesinin uygun bulunduğu, bu çerçevede 150 kadar komandodan oluşan bir birliğin zırhlı araçlarla bölgeye gittiği öğrenildi. Bu değişim sırasında Başika’da bulunan 25 kadar tankın da görev değişimi yapıldığı söyleniyor.

Musul’un IŞİD tarafından ele geçirilmesinden bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Türkmen ve diğer Musullu gönüllüler ile birlikte peşmerge güçlerine de eğitim verdiği biliniyordu. Ancak Anadolu Ajansı’nın, haberinde, Türkiye’nin yaklaşık 2,5 yıldır peşmerge güçlerinin eğitimi için bölgede bulunduğunu açıklaması şu ana kadar bilinmeyen bir yöne işaret ediyor. Zira, başarılı olmadığı için kaldırılan “Eğit Donat” programı Türkiye ve Ürdün’de yürütülüyordu.

Irak Türkiye’nin askerlerini derhal çekmesini istedi

Öte yandan, Irak Başbakanlık Basın Ofisi, bir açıklama yayınlayarak, “Tank ve toplarla güçlendirilmiş bir bölük civarındaki Türk birliklerinin Irak topraklarına girdiği teyit edilmiştir. Özellikle Irak federal yetkililerinin talebi ve izni olmadığı halde Ninova il yönetimi bu birliğin Iraklı grupları eğittiğini iddia etmektedir. Bunun Irak’ın egemenliğinin ciddi biçimde ihlali olduğu ve Irak ve Türkiye arasındaki iyi komşuluk ilişkilerine uymadığı değerlendirilmektedir. Irak yönetimi Türkiye’ye iyi komşuluk ilişkilerine saygı gösterme ve derhal Irak topraklarını terk etme çağrısı yapmaktadır.” dedi.

Türkiye’nin, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun bilgisi dahilinde harekete geçtiği belirtiliyordu.

Asker sayısında muamma

Haber ilk ortaya çıktığında, kimi medya organlarında Türkiye’nin Musul’un Başika bölgesine bir tabur asker gönderdiği iddia edildi. İddiaya göre, Türkiye birlik değişimi sırasında Başika’ya bin 200 asker konuşlandırmıştı. Ancak Rûdaw, bu iddiaların Peşmerge Güçleri Başika Komutanı Behram Arif Yasin tarafından yalanladığını duyurdu. Yasin, bölgede eğitim amaçlı askeri uzmanların olduğunu söylemişti. Ancak Irak hükümetinden gelen açıklama Yasin’in bu açıklamasının da gerçeği tam olarak yansıtmadığını ortaya koydu.

Ankara’da yapılan güvenlik zirvelerinde Genelkurmay, Başika kampının IŞİD birliklerine yakın bir yerde olduğuna dikkat çekerek, görev değişimi sırasında takviyeye gidilmesi yönünde görüş bildirdiği ve Hükümetin Genelkurmay’ın bu önerisini yerinde bulduğu söyleniyor.

Merkezi IŞİD’in işgalinde olan Başika, Musul’un 12 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor.