Irak, Fransa’yı saldırıdan bir gün önce uyarmış

Irak istihbarat yetkililerinin ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonu, 132 kişinin öldürüldüğü Paris saldırılarından bir gün önce uyardığı öğrenildi. Associated Press’in (AP) haberine göre Irak istihbaratı ivedi bir raporla IŞİD lideri Abu Bakr al-Baghdadi’nin, kendilerine karşı Irak ve Suriye’de savaşan koalisyon ülkeleri ile birlikte Rusya ve İran’a saldırı için emir vermiş olduğunu Paris saldırılarından bir gün... View Article

Irak, Fransa’yı saldırıdan bir gün önce uyarmış

Irak istihbarat yetkililerinin ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonu, 132 kişinin öldürüldüğü Paris saldırılarından bir gün önce uyardığı öğrenildi.

Associated Press’in (AP) haberine göre Irak istihbaratı ivedi bir raporla IŞİD lideri Abu Bakr al-Baghdadi’nin, kendilerine karşı Irak ve Suriye’de savaşan koalisyon ülkeleri ile birlikte Rusya ve İran’a saldırı için emir vermiş olduğunu Paris saldırılarından bir gün önce bildirdi.

Raporda Iraklıların, saldırının yeri ve zamanı konusunda bir bilgiye sahip olmadığı söylenirken, Fransız istihbarat yetkilisi bir kişi AP’e bu tür tebligatları her gün, sürekli aldıklarını belirtti.

ABD’li bir istihbarat yetkilisi de batılı hükümetlere gönderilmiş olan ve Paris saldırılarını engelleyebilecek detay içeren herhangi bir tehdit bilgisine sahip olmadıklarını ifade etti.

Geçtiğimiz aylarda ABD, Fransa ve diğer batılı ülkeler Suriye’de savaşan IŞİD militanlarınca gerçekleştirilebilecek olası saldırılardan endişe ettiklerini belirtmişlerdi.

AP’le görüşen altı Iraklı üst düzey yetkili rapordaki bilgileri teyid ederken, dördü özellikle Fransa’yı olası bir saldırı konusunda uyardıklarını söyledi. İki üst düzey yetkili de saldırının ayrıntıları konusunda Fransa’nın uyarıldığını, ancak Fransız makamlarının bunu duyurmadığını bildirdi.

Irak kaynaklı raporun bir bölümünde “IŞİD içerisindeki doğrudan kaynaklarımız tarafından terörist Abu Bakr al-Baghdadi’nin, önümüzdeki günlerde koalisyon ülkeleri ile birlikte Rusya ve İran’a bombalama, rehin alma, öldürme hedefli saldırılar düzenleme emri verdiği bilgisini aldık. Şu anda bu terörist saldırıların yer ve zamanına ilişkin bir bilgimiz yok.” deniyor.

Bu uyarılarla birlikte Iraklı yetkililer Paris saldırılarının, IŞİD’in fiili başkenti Rakka’da    planlandığını, saldırganların da Fransa’ya gönderilmek üzere sırf bu operasyon için aynı yerde eğitildiğini söyledi. Yetkililer ayrıca, Fransa’da uyuyan bir hücrenin, eğitim sonrasında saldırganlarla buluşarak planı uygulamaya koymak üzere yardım ettiğini belirtti. Kamuoyuna açık bir biçimde konuşamamaları nedeniyle isimlerini vermeyen yetkililer 19’u saldırgan, 5’i planlama ve lojistikten sorumlu olmak üzere, 24 kişinin saldırıya dâhil olduğunu söyledi.

Paris’te 132 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıları IŞİD cumartesi günü üstlenmişti. Saldırganlardan altısı kendini imha ederken, biri polis tarafından öldürülmüştü.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim al-Caferi de cumartesi günü Viyana’daki Suriye toplantısında gazetecilere, Irak istihbarat teşkilatlarının Fransa, ABD, İran gibi ülkelerin hedef alınacağı bilgisine ulaşmış olduklarını ve bilgiyi bu ülkelerin istihbaratlarıyla paylaştıklarını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki yetkililer AP’e konuyla ilgili yorum yapmazken, ABD’li yetkililer sorulara gecikerek cevap verdi.

2015 Eylül’ünde Rusya, İran ve Suriye’yle de istihbarat paylaşımına başlayan Irak hükümeti, IŞİD’e karşı hava saldırılarını yürüten farklı koalisyon ülkeleriyle 2014’ten beri istihbarat paylaşıyor.