IMF Raporu: Suudi Arabistan 5 yıl içerisinde parasız kalabilir

IMF Raporu: Suudi Arabistan 5 yıl içerisinde parasız kalabilir

IMF Raporu: Suudi Arabistan 5 yıl içerisinde parasız kalabilir

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bu hafta sonu açıklamış olduğu raporda petrol fiyatlarının 50 ABD doları civarında kalması halinde petrol ihracatçısı pek çok ülke durumdan ağır biçimde etkilenecek.

IMF raporda, petrol fiyatlarının 50 dolar seviyesinde seyretmeye devam etmesi halinde beş yıl içerisinde Suudi Arabistan’ın nakit parasının tükenebileceğini açıkladı.

Dünyada enerji ve emtia fiyatlarındaki sert düşüşler enerji ihracatçısı ülke ekonomilerini olumsuz yönde etkiliyor. 2014 Haziran ayında 110 ABD Doları civarında olan Brent petrolün fiyatı ciddi bir düşüşün ardından geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana 50 ABD Doları civarında yatay bir seyir izliyor.

Suudi Arabistan maliyesinin devamlılığı için petrol fiyatlarının 103 dolar olması gerekiyor. Dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan ekonomisi, son 1 yıl içinde petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 360 milyar dolar kayba uğramıştı. Rapor, düşük petrol fiyatlarının bu yıl içerisinde de bölgedeki 360 milyar dolarlık geliri eritebileceğini öngörüyor. Uzun zamandır cari işlemler hesabının fazla verdiği Suudi Arabistan’ın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da (GSYİH) bu yıl %20 ye yakın açık vermesi bekleniyor.

Aynı tehlike, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, İran, Irak gibi ülkeler için de geçerli. IŞİD ve diğer iç karışıklarla mücadele eden Irak ile son günlerde batılı ülkelerle yakınlaşmaya başlayan İran da baskı altında. Rapora göre petrolü İran’ın 72 dolardan, Irak’ın ise 81 dolardan satması gerekiyor.

Rusya’da işsizlik resmi rakamlara göre yüzde 15 arttı                           

Emtia fiyatlarındaki düşüş Rus ekonomisini de derinden vurmuş durumda. Enerji fiyatlarının düşmesine ek olarak Ukrayna krizi ve yaptırımlar ile başı belada olan Rus ekonomisinde yüzde 4–5 civarında küçülme bekleniyor. Rusya için petrolün varil fiyatının 55–60 dolar olması denge seviyesi olarak değerlendiriliyor. Rus ekonomisi, bu seviyenin altına düşüldüğünde rezervlerini kullanıyor. Emtia ve enerji fiyatlarındaki düşüş ile birlikte ilerleyen süreç Rusya’da ağır bir işsizliğe neden oluyor.

Rusya Federal İstatistik Servisi resmi verilerine göre ülkedeki işsizlik oranı 5,40. Aktif çalışan kişi sayısı 75,1 milyonken, nüfusun 4,5 milyonu iş arıyor. Rusya’da aktif çalışanların, nüfusun toplamına oranı yüzde 52.