Hükümetin ilk adımı emek düşmanlığı

AKP, emek düşmanı politikalarına devam ediyor. İlk olarak memurların iş güvencesini kaldırmak istiyor.

Hükümetin ilk adımı emek düşmanlığı

1 Kasım iktidarının ardından tek parti hükümeti yeniden başlarken, iktidar ilk icraatlerini “emek düşmanlığı” kategorisinde veriyor. İktidar ilk adım olarak Anayasa Mahkemesi’nden dönen memurlara iş güvencesini kaldırmak isterken, asgari ücret konusunda da kendi arasında anlaşamadı.

İktidar vaadi olarak “istikrar” ve “güven” temalarını ön plana çıkaran AKP, ilk adım olarak sermayenin isteklerini vermeye başladı. Uzunca bir süredir gündemde olan ve iş güvencesinin son yasal dayanaklarını da ortadan kaldıracak düzenlemeler tekrardan uygulamaya geliyor. Memurlara iş güvencesi sağlayan 657 sayılı Kanun’da yapılacak değişiklerle memurlara “sözleşmeli personel” statüsü verilmek isteniyor.

AKP “paralel çete ile mücadele kapsamında” üst düzey bürokratları da içeren 657 sayılı Kanunu değiştirmeyi amaçlında yapılan değişiklikler 2014 yılında CHP tarafından AYM’ye taşınmıştı. AYM, CHP’nin itirazını haklı bulurken, AKP’nin yaptığı torba kanunun değişikliğini Anayasa aykırı bularak iptal etmişti.

SIRADA KIDEM TAZMİNATI VE KİRALIK İŞÇİLİK VAR

Seçimlerin arından bu konu tekrar gündeme gelirken, AKP tek taşla iki kuş birden vurmayı amaçlıyor. Bir yandan, devlet içerisinde kendi kadrolarını daha hızlı bir şekilde atarken, diğer yandan ise “esnek çalışma” önündeki son yasal engelleri de kaldıracak. Bu değişiklikle birlikte işçi-memur ayrımı da ortadan kaldırılırken, devlette genel “çalışanlar” kategorisi ortaya çıkacak.

Öte yandan, paketin yalnızca memurlara dönük olup olmayacağı ise muaamma. AKP’nin uzun süredir yapmak istediği “iş reformu” kapsamında çalışma yaşantısının daha esnek ve sermaye tarafından daha “kabul edilebilir” hale getirilmesi var. Bu adımlar içinde memurların iş güvencesinin kaldırılması kadar, işten çıkartmanın kolaylaşması, kiralık işçi statülüğü ve kıdem tazminatının kaldırılma olasılıkları da var.

HÜKÜMET KURULMADAN İLK ÇATLAK ASGARİ ÜCRETTE

AKP bu ilk adımı ile emekçi düşmanı karakterini bir kez daha gösterirken, asgari ücret konusunda ise kafa karışıklığı yaşıyor. AKP’li Babacan’ın dün yaptığı açıklamada asgari ücretin 1300 lira olması ile ilgili olarak “böyle bir vaad vermedik” açıklaması yaptı. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı AKP’li Faruk Çelik ise yaptığı açıklamada 1300 TL’lik asgari ücretin makul olduğunu ifade etti. AKP yöneticilerinden Nihat Zeybekçi de Faruk Çelik’e destek verdi.

7 Haziran seçimleri öncesinde AKP asgari ücretin arttırılmasına karşı çıkarken, “kaynak nerede?” sorusunu ortaya atıyordu. Geçen sürede AKP “kaynak problemini” kendi açısından çözerken, emekçi düşmanlığına nasıl devam edeceği konusunda kafa karışıklığı yaşıyor.