Hrant Dink iddianamesi Başsavcılıkta

Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali olduğuna ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame yeniden Başsavcılığa sunuldu.

Hrant Dink iddianamesi Başsavcılıkta

Soruşturmada neler olmuştu?

O dönemde Levent Temiz, Veli Küçük ve Kemal Kerinçsiz tarafından hedef gösterilen ve tehdit edilen Hrant Dink’i odasına çağırıp tehdit eden dönemin vali yardımcısı ile yanında bulunan iki görevliye ilişkin iddialar hakkında savcılık hiçbir işlem yapmamıştı. Daha sonra Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in Trabzon Emniyeti ile ilişkileri ortaya çıkmış ve ihmal iddiaları karşısında İstanbul ve Trabzon polisi birbirini suçlamıştı. İstanbul ve Trabzon’daki emniyet yetkililerinin Dink suikastinden haberdar oldukları halde hiçbir önleyici çalışma yapmayıp, cinayet sonrası eksik belge gönderdikleri, deliller üzerinde tahrifat yaptıkları ve sahte belge düzenleyerek arşivlerde temizlik yaptıkları ortaya çıkmasına rağmen etkin bir soruşturma yapılmaması nedeniyle Dink ailesinin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru Temmuz 2014’te kabul edilmişti.

Hrant Dink suikastinde kamu görevlilerinin ihmali olduğuna ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve eski İstihbarat Daire Başkanlığı C şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında olduğu 25 şüpheli hakkında düzenlenen iddianame tekrar İstanbul Başsavcılığı’na gönderildi. İddianame geçtiğimiz günlerde Başsavcılık onayına gönderildikten kısa süre sonra iade edilmişti.

İddianamenin iadesini soruşturmayı yürüten terör ve örgütlü suçlar savcısı Gökalp Kökçü’nün talep ettiği öğrenildi. Savcı Kökçü hazırladığı dosyanın Dink cinayeti davasıyla birleştirilmesini talep etmeyi unuttuğu için dosyanın iade edildiği anlaşıldı. Bu eksikliğin giderilmesinden sonra iddianame tekrar onaylanmak üzere gönderildi. İddianamede, şüpheli 25 kişinin “kasten öldürme”,”suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, resmi belgede sahtecilik”, “resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlarından cezalandırılması istendi.

Yeniden yakalama talebi

Savcı Kökçü; soruşturma kapsamında “ihmali davranışla ölüme sebebiyet vermek” suçundan tutuklanan eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, cinayette ihmalleri olduğu gerekçesiyle tutuklanan Emniyet mensupları Muhittin Zenit, Özkan Mumcu, yine “tasarlayarak adam öldürmeye yardım etmek” ve  “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından tutuklanan Ali Fuat Yılmazer ve daha önce haklarında tutuklama talebinde bulunulduğu halde mahkeme tarafından geri çevrilen 5 şüphelinin de aralarında bulunduğu 9 isim hakkında yeniden yakalama emri  çıkarılması talebinde bulunduğunu belirtti.