‘Himmet’ değil hak

17 Aralık Yolsuzluk Operasyonu’nun kahramanlarından AKP’li Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, sosyal medyada ilgi gören video ile Türkiye’nin gündemine gelen demiryolu işçisi İbrahim Çivici üzerinden ‘imaj’ını kurtarmaya çalışıyor.

‘Himmet’ değil hak

Himmet nedir?

Gülen cemaatine yönelik operasyonlarda cemaatin faaliyetleri için toplanan paralar için kullanılan ‘himmet’ sözcüğü için Türk Dil Kurumu sözlüğünde “yardım, kayırma; çalışma, emek, gayret; lütuf, iyilik, iyi davranma” tanımları veriliyor.

17 Aralık Yolsuzluk Operasyonu’nun kahramanlarından AKP’li Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, sosyal medyada ilgi gören video ile Türkiye’nin gündemine gelen demiryolu işçisi İbrahim Çivici üzerinden ‘imaj’ını kurtarmaya çalışıyor.

Çivici üzerinden reklam çalışması

El Cezire tarafından yapılan özel haberde, Aydın’ın Nazilli ilçesinde her gün 15 kilometre yürüyerek rayların güvenliğini sağlayan ve bu işi yirmi yıldır kesintisiz bir şekilde yapan, demiryolu bekçisi İbrahim Çivici’nin hikayesi anlatılmıştı. Çivici’nin haberde yer alan “Denize veya sahil kenarına bir yere 20 yıldır gitmedim. Ailecek öyle bir yere gitmedik” sözleri üzerine İbrahim Çivici ve ailesinin tatile gidebilmeleri internet üzerinden bir kampanya başlatılmıştı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir

17 Aralık Yolsuzluk Operasyonu’nda gözaltına alınan ve belediye ait tarihi yerleri AKP’lilere dağıttığı ortaya çıkan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise İbrahim Çivici üzerinden ismini aklama peşine düştü. Fatih Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “İbrahim Çivici’nin 20 yıldır tatil yapamamasından da üzüntü duyan Belediye Başkanı Mustafa Demir’den aileye müjde geldi. İbrahim Çivici ve ailesi, kendi istedikleri bir tatil beldesinde tatil yapabilecek ve tüm masraflar Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir tarafından karşılanacak” ifadeleri kullanıldı.

Yıllık ücretli izin hakkı

İş Kanunu’na göre 5 yıla kadar kıdemi olan işçilerin en az 14 gün, 10 yıla kadar kıdemi olan işçilerin en az 20 gün ve 10 yıldan fazla kıdemi olan işçilerin en az 26 gün yıllık ücretli izin hakları bulunuyor. Memurlarda ise bu süreler 10 yıla kadar 20 gün ve 10 yıldan sonra 30 gün olarak uygulanıyor. Bu tatil süresinin, sadece çalışma günlerini kapsaması ve en az 10 günün bir arada kullanılması gerekiyor.

Sosyalizmin kazanımı: Yıllık ücretli izin hakkı

Oysa yıllık ücretli izin bir ‘himmet’, AKP’lilerin kendi aklama ve tanıtım çalışmalarının bir aracı değil her işçinin bir yıllık çalışmasının karşılığı olan bir hak. Ancak Türkiye’de ücretlerin düşüklüğü nedeniyle bu hakkın gereği gibi kullanılması mümkün olmuyor.

Dahası kamu kurum ve kuruluşlarının tatil tesisleri AKP’nin özelleştirme dalgasının ilk hedefleri arasındaydı. Bu tesisler, en azından kamu sektöründeki işçi ve memurlar için ucuz tatil imkanı sağlıyor ve emekçilerin her yıl sağlıklı bir tatil yapmalarına imkan sağlıyordu. AKP’nin özelleştirmeleriyle emekçilerin bu imkanları da patronlara peşkeş çekilmiş oldu. Pek çok işçi için ‘memlekete gitmek’ dışında bir tatil ve dinlenme imkanı bulunmuyor.

Ücretli izin hakkı Sovyetler Birliği'nde tanınmıştı

Ücretli izin hakkı Sovyetler Birliği’nde tanınmıştı

Ücretli tatil hakkı sosyalizmin ve Sovyetler Birliği’nin emekçiler adına en önemli kazanımlarından biri. Örneğin ABD’de emekçilerin böyle bir hakları bugün dahi bulunmuyor. Sovyetler Birliği’nde ise 30 günlük ücretli izin hakkı hem de yılda bir kez ücretsiz tatil yapma hakkı birlikte tanınmış ve düzenlenmişti.