HDP'den G-20'ye Silvan mektubu

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Silvan'da yaşananları G-20'ye taşıyacaklarını duyurdu.

HDP'den G-20'ye Silvan mektubu

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen “Silvan’da olup bitenlerle ilgili G-20 zirvesine katılan liderlere mektupla bir çağrı yapacağız” dedi.

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Silvan’da son derece tehlikeli bir oyun oynanıyor. Ne yazık ki Silvan’da yanan ateş, düştüğü yeri değil bütün ülkeyi yakabilecek bir nitelik, özellik taşıyor. Cumhuriyet tarihinin galiba en uzun sokağa çıkma yasağı uygulamasına bu hükümet yani seçilmemiş, geçici hükümet bu tarihi utanca imza atmış oldu. Bu asla kabul edilebilir bir durum değil. Biz Silvan’da yaşananları doğrudan doğruya sivil halka yönelik bir katliam girişimi ve oraya giden eş başkanımız da dahil olmak üzere milletvekillerimize yönelik öldürmek kastıyla atılan bir adım ve öldürmeye teşebbüs girişimi olarak tarif ediyoruz. Gaz fişeklerinin hangi yükseklikte atılacağı, nasıl kullanılacağına dair kendi iç düzenlemelerini dahi dikkate almayan doğrudan eş başkanı hedef alan bir saldırının olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Ayhan Bilgen Silvan’da olup bitenlerle ilgili G-20 zirvesine katılan liderlere mektupla çağrı yapacaklarını belirterek şöyle konuştu: “Yetişirse, eş başkanlarımızın imzası ile Silvan’da olup bitenlerle ilgili uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek için G-20 zirvesine katılan liderlere de bir çağrı yapacağız. Eş başkalarımız tarafından bir mektup paylaşılacak. Silvan ile ilgili raporumuz muhtemelen hafta içi kamuoyu ile paylaşılacak” dedi.

“Cumhurbaşkanı sanki IŞİD başkomutanı”

Bilgen, “Dikkatlerimizi çekmemiz gereken başka bir tablo var. O da Sayın Cumhurbaşkanın birkaç gündür sanki Türkiye Cumhuriyeti’nin başkomutanı değil, IŞİD’in başkomutanı gibi Fırat’ın batısı ile ilgili yaptığı uyarılardır. “Fırat’ın batısına geçilirse kırmızı çizgimizdir” vurgusu, hatırlatmak isterim ki IŞİD’in kontrolündeki Serablus’un düşüp düşmemesi meselesidir. Fırat’ın batısında başka bir yer yok. Eğer Serablus’un düşmesi sayın Cumhurbaşkanını bu kadar endişelendiriyorsa, korkutuyorsa oturup yeniden düşünmelidir. IŞİD’in kontrolündeki Serablus’un seninle, makamınla ne ilgisi var? İşgal ettiğin konumla bunu nasıl izah edebiliyorsun?” diye konuştu.

Bilgen, “Fırat’ın batısındaki pozisyonunuzun ne olduğunu ifade etmek zorundasınız. Fırat’ın batısında IŞİD’in kontrolündeki bölgelerin IŞİD’in kontrolünden çıkmasını sayın Cumhurbaşkanı niye kendine bu kadar dert ediniyor? Ne olacak? Demek ki IŞİD’,in kontrolündeki topraklar tehdit oluşturmuyor. Kürtlerin kontrolünde veya başka muhalif grupların kontrolünde olduğunda Türkiye için tehdit oluşturuyor. Ama IŞİD’in kontrolünde olduğunda tehdit oluşturmuyorsa Türkiye’nin IŞİD ile mücadelesindeki samimiyeti çok net bir şekilde tartışılmalıdır” açıklamasında bulundu.