HDP milletvekillerine polis saldırısı

Nusaybin'de yürüyüş yapmak isteyen HDP'li milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna'nın bulunduğu gruba polis saldırdı.

HDP milletvekillerine polis saldırısı

Haftasonuna girerken Hakkari’nin Yüksekova ve Diyarbakır’ın Lice ile Hani ilçelerinde ilan edilen ve Mardin’in Nusaybin ilçesinde süren sokağa çıkma yasağı uygulamaları kısmen sona ererken Nusaybin’de HDP’li milletvekillerinin açlık grevi sürüyor. Öte yandan, Nusaybin’de yürüyüş yapmak isteyen HDP’li milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna’nın bulunduğu gruba polis saldırdı.

Nusaybin’de polis saldırısı, Mithat Sancar hastaneye kaldırıldı

Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağı devam ederken, ilçeye yürümek isteyen ve aralarında Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna’nın bulunduğu yaklaşık 200 kişilik gruba polis basınçlı su ve gaz bombaları ile saldırarak yürümelerine izin vermedi.

Bu sırada polislerin Ahmet Türk’ü gözaltına almaya çalıştığı görüldü. Polis saldırı sırasında gaz bombası ve basınçlı su kullanırken, zaman zaman da havaya ateş açtı. Öte yandan, gazetecilere de tazyikli su ve biber gazı sıkıldı. Müdahaleyi görüntüleyen bazı gazetecilerin makinelerine el konularak fotoğrafları silindi.

Gazdan etkilenen Ahmet Türk, Mardin’e dönerken, 4 gündür açlık grevinde bulunan HDP milletvekillerinden Mardin Milletvekili Mithat Sancar’da gazdan etkilenip rahatsızlanınca hastaneye kaldırıldı.

Meclis’te Nusaybin tartışması

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 10 gündür devam eden sokağa çıkma yasaklarını Meclis gündemine taşıyan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, açlık grevindeki vekilleri hatırlatarak başkanlık seçimlerinin ertelenmesini istedi.

Geçici başkan CHP’li Deniz Baykal’ın iç tüzüğü gerekçe göstererek bu talebi reddetmesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere AKP’lilerce alkışlandı.

Mardin’in Nusaybin içesinde ise, Kaymakamlık, 13 Kasım’da ikinci bir duyuruya kadar 15 mahallede ilan edilen sokağa çıkma yasağını 21 Kasım günü 08.00 ile 16.00 saatleri arasında geçici olarak kaldırırken operasyonda ölenlerin sayısı 8’e ulaştı. Mahallelerde, bomba ve ağır silah sesleri susmuyor. Çatışmalar nedeniyle ilçe halkının bir kısmının evlerini terk ettiği bildiriliyor.

Bu arada açlık grevi yapan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Ali Atalan, Erol Dora ve Mithat Sancar, sokağa çıkma yasağına ara verildiği sırada, caddeleri gezerek vatandaşlarla görüşmüştü.

Diğer ilçelerde bilanço

Hakkari Valiliği, bir açıklama yayınlayarak, Yüksekova’da “artan terör olayları nedeniyle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, bozulan huzur ve asayiş ortamının tekrar tesis edilmesi” iddiasıyla 20 Kasım günü saat 20.00’den geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve ilçeye giriş-çıkışlar da yasaklanmıştı.

Operasyonlar ilçenin Cumhuriyet mahallesinde yoğunlaşırken, bazı kişiler de evlerinin balkonlarından ve pencerelerden tencere ve tava çalarak operasyonları protesto etti. Gece boyunca süren operasyonlar sırasında sık sık patlama ve silah sesleri duyuldu.

Hendek kapatmaya giden polislerle mahalle aralarında YDG-H’liler arasında zaman zaman silahlı çatışmalar çıktı. Çıkan çatışmalar sırasında ise ilk belirlemelere göre 17 yaşındaki M. Reşit Arıcı ile 29 yaşındaki Naim Noyan’ın öldüğü ve 1 kişini de yaralandığı bildirildi.

Arıcı ve Noyan’ın bomba atar mermisi nedeniyle hayatını kaybettiği söyleniyor. Buna göre, Arıcı olay yerinde hayatını kaybederken, Naim Noyan’ın hastaneye gecikmeli olarak kaldırıldığı, hastanede sabah saatlerinde kan kaybından hayatını kaybettiği duyuruldu.