Haydarpaşa Garı'nda yeni gelişme

Haydarpaşa Garı için 10 yıldır süren mücadelede sona yaklaşıldı.

Haydarpaşa Garı'nda yeni gelişme

Haydarpaşa Garı için 10 yıldır süren mücadelede sona yaklaşıldı.

2010 yılında meydana gelen yangından garın çatısı tamamen yanmış ve Eylül 2014’de Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü garın otele dönüşmesinin de önünü açacak şekilde kafeterya ve asansör eklemesi yapılan projeye Kadıköy Belediyesi ruhsat vermemişti.

Bir yılın ardından Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarihi gar için geri adım atarak aslına uygun yeni bir restorasyon projesi hazırladı; Kadıköy Belediyesi de bu projeye ruhsat verdi.

Rant odaklı olan Haydarpaşa Gar Projesine birçok itiraz yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın hazırladığı yeni planlar konuşulmaya başlandı. Yeni planlara göre, ticaret alanları iptal edilecek ve trenler yeniden gara girebilecek.

Yeni imar planlarının içeriğini Cumhuriyet gazetesine verdiği röportajda anlatan İBB ve Kadıköy Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ şunları söyledi: “200 bin metrekare ticaret alanı ciddi oranda küçültüldü. Trenler gara dönecek. AVM yapılmayacak. Devlet Demir Yolları’na ait lojmanları, binalar, hangarlar ve ağaçlar korunacak. Raylı ulaşıma kapatılan gar yeni proje ile birlikte eski görkemli günlerine geri dönebilecek. Kadıköy Belediyesi tarafından yapılmak kaydıyla amfitiyatro yapılabilir. Mücadele meyvelerini veriyor. İlk planların ne kadar yanlış olduğunu planı yapan kurum ve kuruluşlar da fark etti ve planı revize ediyorlar. Yeni planlar dijital ortamda var ve onay bekliyor. Onaydan sonra tüm bileşenlerin katıldığı toplantılar düzenlenmeli ve görüşleri alınmalı”.