'Hayata Dönüş' subayına işkenceye tazminat

1993'te Şırnak'ta, 2000 yılında ise 'Hayata Dönüş' operasyonunda görevli bir jandarma subayı olan Zeki Bingöl, uğradığı işkenceden dolayı tazminat kazandı.

'Hayata Dönüş' subayına işkenceye tazminat

Anayasa Mahkemesi, emekli binbaşı Zeki Bingöl’e işkence eden polisler hakkında verilen takipsizlik kararı nedeniyle tazminat ödenmesine hükmetti.

Olayı ilginç kılan, emekli binbaşı Zeki Bingöl’ün, 1993’te Şırnak’ta, 2000 yılında ise cezaevlerinde planlı bir katliam olan ‘Hayata Dönüş’ operasyonunda görevli bir jandarma subayı olması.

Emekli olan Bingöl 2012’de gittiği bir polis karakolunda darp edildi. Bingöl, polisler hakkında şikayetçi oldu ancak savcı dava açmadı. En son Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, “Bingöl, insan haysiyeti ile bağdaşmayan muamele gördü, yeniden yargılansın” dedi ve 4 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Taksici ile tartıştığı için gittiği karakolda darp edildi

Emekli TSK mensubu Zeki Bingöl, evinin kapısına bir çağrı kağıdın yapıştırıldığını gördü. Kağıtta, Bingöl’ün Şehremini Polis Merkezi’ne gelmesi isteniyordu. Bingöl, 22 Aralık 2012 günü avukatı ile görüşmek üzere evinden çıktı. Yolda bir taksi çeviren Bingöl, yolda taksici ile tartıştı. Taksi şoförü Bingöl’ü Şehremini Polis Merkezi’ne getirdi.

Bingöl, karakoldaki ifade odasına girdi. Burada bulunan polis memuru, Bingöl’ün dışarı çıkmasını istedi. Bu esnada Bingöl ile polis memuru arasında tartışma çıktı. İkili karşılıklı yumruklaştı. Olaya, karakolda bulunan diğer polis memurları da dahil oldu. Polislerden biri Bingöl’ü yere yatırdı. Yerde yatan Bingöl’ü 5 polis memuru tutarken, kendisine yumruk atılan polis memuru da Bingöl’e vurmaya başladı. Daha sonra Bingöl kelepçelendi bekleme odasına alındı. Polis memurları ile sözlü tartışmaya devam eden Bingöl, bekleme odasında bulunan dolapları tekmelemeye başladı. Daha sonra kafası ile dolaba vuran Bingöl burada baygınlık geçirdi.

Bingöl’ü muayene yapılmak üzere hastaneye götüren polis memurları kendisinin emekli bir asker olduğunu ve hakkında özel koruma kararı olduğunu öğrendi. Durum savcıya bildirildi. Savcı, ‘ifadesini alın serbest bırakın’ şeklinde talimat verdi.

İşkenceci polisler hakkında takipsizlik

Bingöl ve polis memurları karşılıklı şikayette bulundular. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheli polis memurları A.B., A.K., F.G. ve K.K. hakkında yürütülen soruşturma görevi kötüye kullanma iddiasıyle yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Karar, Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi aracılığı ile itiraz edildi ancak sonuç değişmedi.

Anayasa Mahkemesi’nden tazminat kararı

Bingöl, avukatı Gülser Teke aracılığı ile konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Başvurusunda, Bingöl’ün usule uygun yakalanıp gözaltına alındığı, avukatı ile görüşmesinin sağlanmadığı, polis tarafından darp edildiği belirtildi.

Mahkeme, oybirliği ile aldığı kararda, Bingöl’ün insan haysiyetiyle bağdaşmayan muameleye maruz kaldığı belirtildi. Kararda, Bingöl’ün etkili bir soruşturmanın yeniden yapılması için dosyasının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesi kararı çıktı. Ayrıca Bingöl’e 4 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Türkiye tarihine geçen katliamlarda görevliydi

Çatışmaların yoğun olduğu 1993’de Şırnak’ta üsteğmen rütbesi ile görev yapan Zeki Bingöl, 2000 yılındaki “Hayata Dönüş Operasyonu” sırasında İstanbul’daydı. Bingöl, 2’si asker 30’u tutuklu 32 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarda Bayrampaşa Cezaevi’nde görevli subaylar arasındaydı. Bingöl, 2002’de ise Büyükçekmece Jandarma Bölük Komutanı oldu. Bingöl, Büyükçekmece ve Beylikdüzü bölgesinde, çok sayıda kişinin karıştığı geniş çaplı bir yolsuzluk soruşturması ile gündeme geldi.