Havalimanına havan saldırısı mı yapıldı?

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda saat 02.05'te meydana gelen patlamalarda 1 temizlik işçisi hayatını kaybederken, bir diğer temizlik işçisi ise yaralandı.

Havalimanına havan saldırısı mı yapıldı?

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda saat 02.05’te meydana gelen ve henüz nedeni resmi olarak açıklanmayan patlamalarda yaralanan 1 temizlik işçisi hayatını kaybederken, bir diğer temizlik işçisi ise yaralandı. Tanıklar ifadelerinde birden fazla patlama olduğunu doğrularken patlamaların nedeninin havaalanına atılan havan mermileri olduğu iddia ediliyor.

Patlamada hayatını kaybeden temizlik işçisi Zehra Yamaç

Patlamada hayatını kaybeden temizlik işçisi Zehra Yamaç

Patlamada, havalimanı temizlik işçileri Canan Çelik Burgucu ile Zehra Yamaç yaralandı. Yaralanan iki kadın hemen hastaneye kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralılardan 30 yaşındaki Zehra Yamaç hayatını kaybetti. Yamaç’ın cenazesi savcının incelemesinin ardından Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Acı haberi alan Zehra Yamaç’ın eşi Musa Yamaç ve yakınları gözyaşlarına boğuldu. Ayakta durmakta güçlük çektiği görülen Yamaç “Suçluların en yakın zamanda yakalanmasını istiyorum. Başka bir şey isteğim yok devletten. Yeni işe girmişti, yaklaşık 4 ay olmuştu. Bana şu an bir şey söyleyen yok. Konu ile ilgili hiçbir bilgim yok” diye konuştu.

sabiha1

Havan saldırısı mı?

Manifesto‘nun havalimanının içerisinden ulaştığı fotoğraflar patlamanın terminal binasına verdiği zararı da açıkça ortaya koyuyor.

Öte yandan, Manifesto‘nun ulaştığı kaynaklar, patlamaların havalimanını hedef alan havan mermileri nedeniyle yaşandığını açıkladı. Havalimanına toplam 4 havan mermisi düştüğünü söyleyen kaynaklar, bunların 3’ünün boş araziye düşerken birinin apronda bekleyen iki uçağın arasına düştüğünü ve yaralanan temizlik işçilerinin bu havan mermisinin şarapnel parçalarıyla yaralandığını anlattı.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda dün gece yaşanan ve sebebi belirlenemeyen patlamanın nedeniyle ilgili incelemeler sürüyor. Birbirine yüzlerce metre uzaklıkta bulunan 3 farklı noktada, park pozisyonundaki 3 uçakta patlamadan kaynaklanan parça hasarlarının oluştuğu görüldü. Polisin havalimanı çevresinde arazide aramalar yaptığı da bildiriliyor. Bu, havan veya benzeri bir saldırı ihtimalini güçlendiriyor.

İhlas Haber Ajansı ise, gece saat 02.05 sıralarında havalimanı içerisinde bulunan bir uçağın ön kısmında patlama meydana geldiğini okurlarına bildirdi.

sabiha2

Patlamalardan sonra olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı

İstanbul polisi, patlama ihbarının ulaşmasıyla birlikte alarma geçerken Sabiha Gökçen Havalimanı ve çevresine çok sayıda polis ekibi yönlendirildi. İtfaiye araçları da tedbir amaçlı olarak hazır bekletildi. Olay yerine sevkedilen polis ekibi sayısı her dakika arttı. Bu sırada polislerin kendi güvenlikleri başta olmak üzere güvenlik tedbirlerini eksiksiz alması istendi.

sabiha gokcenHavalimanı, apron ve çevresindeki araştırmaların sürdüğü sırada, havalimanına dışardan gerçekleştirilen bir saldırı ihtimali de göz önünde tutuldu. Arama çalışmalarına helikopter de destek verdi. Atatürk Havalimanı’ndan bölgeye Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait kızılötesi kameraya sahip Bell 429 tipi helikopter gönderildi. Olay yeri inceleme ekipleri patlamanın meydana geldiği nokta ve bazı uçaklardaki incelemelerini yoğunlaştırdı.

“Patlama seslerini duyduk. Yanılmıyorsam 3 kereydi”

Patlamanın meydana geldiği sırada Havalimanı’nda bulunan Devrim Saygılı tanık olduğu anları şöyle anlattı: “İçerde oturuyorduk yemek yiyorduk. Patlama seslerini duyduk. Yanılmıyorsam 3 kereydi. Sonra da görevlilerden öğrendik patlama olduğunu. Apronda polis ekiplerini gördük, itfaiye görmedik” şeklinde yanıt verdi.

Validen patlamayla ilgili jet açıklama

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda saat 02.05’te meydana gelen patlamada 2 temizlik görevlisinin yaralandığını belirterek, patlamanın sebebine ilişkin incelemeler sürdürüldüğünü söyledi.

Vali Şahin, yaptığı açıklamada, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda saat 02.05’te nedeni belirsiz bir patlama meydana geldiğini kaydetti.

Patlamada yaralanan 2 temizlik görevlisinin hemen hastaneye kaldırıldığını ifade eden Şahin, ”Patlamanın sebebine ilişkin incelemeler sürdürülüyor” dedi.

sabiha3

Havalimanı ve havayolu şirketinden açıklamalar

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş.’nin yaptığı yazılı açıklamada da açıklamada da “Terminal işletmesini yapmakta olduğumuz İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın apron bölgesinde 23.12.2015 tarihinde gece saat 02:00 civarında nedeni henüz belirlenemeyen bir patlama meydana gelmiştir. Patlamanın nedeni ile ilgili yetkililerin araştırmaları devam etmektedir. Terminalimizde uçak iniş kalkışlarında hiçbir sorun yaşanmamakta olup, uçuş operasyonu sorunsuz bir şekilde devam etmektedir” denildi.

Olayla ilgili olarak uçağı hasar gören Pegasus Havayolu’ndan yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

“23 Aralık 2015 Çarşamba günü sabah 02:05’te, İstanbul Sabiha Gökçen havalimanında, uçak park sahasında henüz sebebi belirlenememiş bir patlama gerçekleşmiştir. Patlama sırasında, patlamanın gerçekleştiği alana yakın bir Pegasus uçağında bulunan 2 temizlik görevlisi arkadaşımız yaralanmış ve hastaneye sevk edilmiştir. Olay sırasında körükte ya da uçağımızda yolcu bulunmamaktaydı. Havalimanı normal operasyonuna devam etmektedir.”

Seferler normale döndü

Sabah saatlerinde, incelemelerin sürdüğü dakikalarda uçak seferlerinin normal olarak gerçekleştiği, yolcuların Havalimanına giriş ve çıkışlarının da normal olduğu görüldü.