Hatice Kaçmaz'ın katiline aşırı tutku indirimi!

2015'te bilinen kadın cinayeti sayısı 204'e ulaştı. İyi hal indiriminden sonra aşırı tutku da ceza indirimi gerekçesi olarak gösterildi. Hatice Kaçmaz'ın katili tutku derecesindeki aşırı sevgiden kaynaklı duygusallığın etkisi gerekçesiyle cezasında indirime gidildi.

Hatice Kaçmaz'ın katiline aşırı tutku indirimi!

2015’te bilinen kadın cinayetleri sayısı 204’e ulaştı. Toplum içinde giderek artan gericilikten en çok kadınlar etkilenmeye devam ediyor. Cinayetlerin bahanesi (!) hep  “çünkü” ile başlıyor. Öldürdüm “çünkü kıskandım”, öldürdüm “çünkü çok seviyordum”, öldürdüm “çünkü, beni reddetti.  Hatice Kaçmaz cinayetinin gerekçesi (!) de bunlardan farklı değil. 3,5 yaşında bir çocuk annesi Hatice Kaçmaz evlilik teklifini reddettiği  Orhan Munis tarafından sokak ortasında 16 yerinden bıçaklanarak katledildi! Katilin gerekçesi hazırdı; erkeklik gururu incinmişti, reddedilmişti.

Savcı Bilal Gündüz, Munis hakkında tasarlayarak öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açarken, cezasında indirim istemedi. Ancak dosyanın verildiği yeni savcı Banu Aksoy, esas hakkındaki görüşünü değiştirerek sanığın sadece öldürme suçundan cezalandırılmasını istedi. Kararın gerekçesinde cezanın neden “tasarlayarak öldürme”den verilmediği sanığın “tutku derecesindeki aşırı sevgiden kaynaklı duygusallığın etkisi”nde olmasına bağlandı.

“Sanık, maktülenin evlenme isteğini bir türlü kabul etmemesi, ayrılma düşüncesini kendisine hissettirip açıklaması sonucu içindeki tutku derecesindeki aşırı sevgiden kaynaklı duygusallığın etkisi ve ruh hali üzerinde yarattığı hiddetle yanına bıçak alarak maktule ile her zaman buluştukları parka gitmiş ve o hiddetin sonucu olarak maktuleye bıçak darbelerini vurmuştur” denilen gerekçede,  “Duygusal çöküntü ve hiddetin maktuledeki bıçak darbeleri sayısı ile ortaya çıktığı, hiddetin sanığın soğukkanlı düşünme ve hareket etmesini engellediği, dolayısıyla tasarlamadan söz etmenin mümkün olmadığı anlaşılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Her gün eşi, sevgilisi, babası ya da erkek kardeşi tarafından, namus, kıskançlık, reddedilme ve hatta aşırı sevgi yüzünden öldürülen kadınların katili, gerici politikalarla kadınları kuşatan, yasalar önünde kadınları savunmasız bırakan, kadının kahkasından kaç çocuk doğuracağına kadar karışan AKP’dir. Katilin, tecavüzcünün sırtını sıvazlayan yasalar var oldukça kadınlar öldürülmeye, tecavüze uğramaya ve şiddet görmeye devam edecektir.

Ondandır ki, bugün, gericiliğe karşı kadınların örgütlü olarak ilericilik talebini yükseltmesi, kadının toplumsal hayatta var olması için hava kadar su kadar elzemdir.