Haseke’den çıkan karar: Âdem-i merkeziyetçi Suriye

Riyad’daki “Suriyeli muhalifler konferansına” dâhil olmayan ve aralarında PYD’nin de yer aldığı birçok kurum ve partinin katılımıyla düzenlenen “Demokratik ve Özgür Suriye’nin İnşası Kongresi” tamamlandı.

Haseke’den çıkan karar: Âdem-i merkeziyetçi Suriye

Riyad’daki “Suriyeli muhalifler konferansına” dâhil olmayan ve aralarında PYD’nin de yer aldığı birçok kurum ve partinin katılımıyla düzenlenen “Demokratik ve Özgür Suriye’nin İnşası Kongresi”nde Suriye Demokratik Konseyi’nin kurulması kararı alındı.

Riyad’daki konferansla eş zamanlı olarak Haseke’de toplanan kongre katılımcıları arasında Demokratik Özerklik Yönetimi, TEV-DEM, Rojava Siyasi Danışma Kurulu Siyasi Parti Grubu, Suriye Demokratik Topluluğu, Onur ve Haklar Antlaşması Topluluğu, Buğday Dalgası Hareketi (Teyar El-Qemih), Suriye Ulusal Demokratik Uzlaşı Hareketi, Kahire Kongresi Diyalog Komitesi, Arap Ulusal Konseyi, Yekitiya Star Örgütü, Suriyeli Kadın İnisiyatifi, Süryani Kadın Birliği, Suriye Kürtleri İlerici Demokratik Partisi, Demokratik Modernite Partisi, Kürdistan Özgürlük Partisi, Demokratik Süryani Partisi, Tel Abyad Türkmen Topluluğu, bağımsız delegeler, Kürt ve Arap aşiretlerinden ileri gelen kişiler bulunuyor.

Suriye Demokratik Konseyi’nin kuruluşu ilan edildi

Ekim ayında ABD’nin desteğiyle IŞİD’e karşı kurulan ve YPG ile aralarında Ceyş el Suvar ve Ceyş el Sanadid’in de bulunduğu Suriyeli Arap ve Süryani gruplardan oluşan Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kolu olarak Suriye Demokratik Konseyi bu kongreyle birlikte kurulmuş oldu.

Haseke’nin Derik ilçesinde toplanan kongrenin sonuç bildirgesinde, “Katılımcılar, Suriye Demokratik Güçleri’nin siyasi kolu olarak Suriye Demokratik Konseyi’nin kurulmasını kararlaştırmışlardır.” açıklaması yapıldı.

“Kürtler federal bir Suriye istiyor”

Kongrenin çağrıcılarından PYD’nin Eşbaşkanlık Siyasi ve Medya Sorumlusu ve Meclis Üyesi Sihanuk Dibo “Rejim sorunun bir parçasıysa, aynı zamanda çözümün de parçasıdır” diye konuşurken Suriye’nin geleceğinin, rejimle müzakere, geçiş sürecinin uygulanması, seçimlerin yapılması ve Kürt halkının haklarını tanıyan bir anayasadan geçtiğini söyleyerek “Kürtler federal bir Suriye istiyor ancak bu konu demokratik bir anayasa oluşturulmadan çözüme kavuşturulamaz” dedi.

TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Abdülkerim Ömer kongre öncesinde AFP’ye verdiği demeçte, “2011’deki krizin başlangıcından bu yana ulusal muhalefet, ilk kez despot rejim ve terörizmden arındırılmış alanlarda konferans gerçekleştiriyor” diyerek kongrede Suriye’nin geleceğine ilişkin tartışılacak gündemin içeriği hakkında bilgi vermişti.

Sonuç bildirgesinde geçiş sürecinin başlaması vurgusu

Yeni oluşturulan 42 üyeli Konsey, Suriye’nin siyasi geleceğinde kurulacak sistemin âdem-i merkeziyetçi olması gerektiğini de ilan ederken, ne tür bir yapının öngörüldüğüne ilişkin ayrıntı verilmedi.

Sonuç bildirgesinde ayrıca, Cenevre-1 Bildirisi çerçevesinde bir geçiş sürecinin bir an önce başlaması gerektiği ifade edilirken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın statüsüyle ilgili herhangi bir ifade yer almadı.

Konsey üyelerinden Suriye Demokratik Toplum Hareketi TEV-DEM Yöneticisi İlham Ahmed ise, savaşın sona erdirilmesi için oluşumun uluslararası ve bölgesel desteğe ihtiyacı olduğunu belirtirken PYD Eşbaşkanları Asya Abdullah ve Salih Müslim’in ülke dışında oldukları için kongreye katılamadıklarını bildirildi.