Haramiler için Antalya’da sıkıyönetim

Antalya’nın Belek beldesinde başlayan G-20 zirvesi için Antalya’da sıkıyönetim ilan edildi.

Haramiler için Antalya’da sıkıyönetim

Antalya’nın Belek beldesinde başlayan G-20 zirvesi için Antalya’da sıkıyönetim ilan edildi. Özellikle Serik ilçesine bağlı Belek beldesi ‘insansız bölge’ ilan edilirken Antalya’da her türlü gösteri ve toplantı yasaklanmış durumda.

Zirve için kente gelenlerin, zirvenin yapıldığı Belek’e ulaşması için geçmesi gereken pek çok güvenlik noktası bulunuyor.

Her yerde arama yapılıyor

Gazeteciler ve otel personeli, Belek İleribaşı mevkisinde oluşturulan güvenlik noktasına geldiklerinde aramadan geçiriliyor. Aramalarda x-ray cihazları kullanılıyor. G-20’ye ilişkin düzenlenmiş kimliği olmayan kimsenin bölgeye yaklaşması dahi yasaklanırken, burada ikinci bir kimlikle G-20 kimliği eşleştirmesi yapılıyor.

Zirve boyunca Belek’te kalacaklar içinse arama daha uzun sürüyor. Valizler tek tek aranırken diş macunu dahi sıkılarak kontrol ediliyor. Belek’te parfüm gibi maddelerin ise ancak uçaklarda izin verildiği miktarda sokulmasına izin veriliyor. Gazeteciler ise beraberindeki dizüstü bilgisayar, fotoğraf makineleri ve kameralarını arama noktasında bir kez de polisin önünde çalıştırarak güvenlik açısından bir sıkıntı olmadığını ispat etmek zorunda.

İleribaşı mevkisindeki güvenliği geçenler, ikinci bir servisle gitmek istedikleri otellere ulaştırılıyor. Ancak otele gelindiğinde aramalar son bulmuyor. Zirvede basın mensuplarına ayrılan Kaya Plazzo Otel’de oluşturulan uluslararası basın merkezine girebilmek için bir güvenlik noktası daha bulunuyor. Polis bu noktada x-ray cihazları ile beraberindeki teçhizatı tarıyor, kimlik kontrolü yapıyor. Bunu da geçen gazeteciler zirvenin basın merkezine girebiliyor

Kameralarla takip edilen bu güvenlik noktasında zirve için otellere mal getiren tedarikçiler önce kimlik kontrolünden geçiyor, sonrasında eğitimli köpeklerin de katıldığı detaylı bir aramadan geçiriliyor. Ancak bu noktadan sonra otellere yiyecek ve içecek taşıyan kamyonlar Belek’in kırmızı bölge olarak işaretlenen alanına alınıyor.

Zaman ve Sözcü gazetelerine akreditasyon yok

Zirveyi takip edecek basın mensuplarının internet üzerinden bir form doldurması istendi. Zirve için akreditasyon başvuruları bireysel olarak yapıldı. Akreditasyonu onaylanan gazetecilere elektronik posta yoluyla cevap verildi. Alana girişi onaylanan 2 bin 700 gazeteciye 6 Kasım tarihinde akreditasyon mesajı gönderildi. Ancak Zaman ve Sözcü gazetesine izin çıkmadı.

Uluslararası basın kuruluşlarının da takip edeceği program için akreditasyon uygulaması 9 Kasım itibarıyla başladı. G-20 Zirvesi’nin yapılacağı ana alan içinde yer alan IMC’ye sadece akreditasyon merkezi tarafından sarı yaka kartı verilen kişiler giriş yapabiliyor. Gerekli görüldüğü takdirde zirvenin yapıldığı alan dışında da bu kartın gösterilmesi isteniyor.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, akreditasyonun detayları hakkında geniş bilgi sunuldu. Alana girişi izin verilen gazeteciler G-20 Liderler Zirvesi’nin 15 Kasım’daki açılış törenlerini yerinde izleyebiliyor. Bunun dışındaki programlar ise IMC’den takip ediliyor.

Valilik havaalanına gidecek yurttaşları uyardı

Antalya’da G-20 öncesi valilik, Antalya-Alanya yolunu kullanarak Antalya Havalimanı’na gelecek yolcuların belirlenen süreden 2-3 saat önce yola çıkması yönünde uyarıda bulunurken turizm acentelerinin de duyarlı olmasını istedi.

Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Cem Gencer, zirvenin yapılacağı bölgeye eylemcilerin karadan, havadan ve denizden gidebileceği bir yol bırakmadıklarını açıkladı. Gencer, liderlerin katılacağı zirveyi protesto için Antalya’ya dünyanın değişik ülkelerinden 10 ile 30 bin civarında eylemcinin gelmesinin beklendiğini aktardı.

Gencer, zirve nedeniyle 9-19 Kasım tarihleri arasında il merkezine bütün yönlerden büyük araç trafiğinin yasaklandığını belirtti. 24.00 ile 06.00 saatleri arası hariç il merkezine büyük araç girişine müsaade edilmiyor.

Antalya Havalimanı ile zirvenin yapılacağı Belek arasındaki mesafenin 27 bin 500 metre olduğunu anlatan Gencer, bu güzergahta 19 tane kontrolsüz, sekiz tane de ışıklı kavşak bulunduğunu söyledi. Bütün kavşaklarda trafik ekiplerinin görev alacağını anlatan Gencer, yolun güneyinde kalan yerleşim alanlarında yaşayan vatandaşların ulaşımları için de alternatif çözümler getirdiklerini açıkladı.

Gencer, bölgede güvenlik nedeniyle 30’un üstende otelin kapatıldığını söyledi. Bu tesislerde sadece otellerin güvenlik görevlilerinin olduğunu anlatan Gencer, Belek tarafındaki insanların mağdur olmaması için Boğazkent istikametinden de burada yaşayan vatandaşlar için geçiş sağlanacağını söyledi. Gencer, “Belek ve Kadriye içerisinde kırmızı bölgeye açılan noktalarda oturanlar var. Bu vatandaşlarımız güvenlik görevlilerimizin yardımıyla kırmızı alanın dışına çıkıp girebilecek. Bu bölgede girip çıkanların yanında mutlaka güvenlik elemanı olacak. Bu alan içinde münferit hareket edilemeyecek” dedi.

Zirve için askeri önlemler

Antalya Belek’te yapılan G20 zirvesi için adeta bir ordu görevlendirildi. Zirve sırasında bölge havadan ve karadan abluka alındı. Zirve için Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı Havadan İhbar Kontrol uçağı E-7T’nin sürekli olarak Antalya üzerinde uçtuğu, uçağa insansız hava araçlarının eşlik ettiği kaydedildi.

Acil durumlarda müdahale için Antalya Havalimanı’nda havadan havaya füzelerle donatılmış F-16’ların bekletildiği, bunun yanı sıra İncirlik Üssü’ne gelen ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı 6 adet F-15C Eagle savaş uçağının da operasyona destek vereceği belirtiliyor.

Belek ve çevresindeki hava sahası zirve sırasında VFR olarak adlandırılan görerek uçuşlara da kapatıldı.

Zirve için ABD Donanmasına bağlı USS Donald Cook savaş gemisinin de Antalya açıklarına geldiği açıklandı. USS Donald Cook’un Doğu Akdeniz’deki diğer ABD gemileriyle birlikte balistik füze koruması sağladığı kaydedildi.

Eylem yapmak yasaklandı

Antalya Valiliği’nden yapılan açıklamada, G-20 Zirvesi’nin 15-16 Kasım tarihlerinde Belek Turizm Bölgesi’nde yapılacağı hatırlatılarak, eylem yapılması yasaklanan yerler şöyle sıralandı:

“Antalya Havalimanı içerisi ve 100 metre çevresinde, havalimanı çıkışında bulunan havalimanı köprüsü ve köprü altı 100 metre çevresinde, Serik Caddesi üzeri Aspendos Bulvarı ile Gazi Bulvarı’nın kesiştiği Demokrasi Kavşağı (TEDAŞ Kavşağı) ile Demokrasi Kavşağı’ndan Serik İlçesi Boğazkent Beldesi bitimine kadar (Köprüçay ırmağı dahil) D-400 Karayolu ile D-400 Karayolunun kuzey kısmında (Antalya istikametinden Serik istikametine D-400 Karayolunun sol kısmı) bulunan 100 metrelik alan ile Serik Caddesi üzeri Aspendos Bulvarı ile Gazi Bulvarı’nın kesiştiği Demokrasi Kavşağı (TEDAŞ Kavşağı) ile Demokrasi Kavşağı’ndan Serik İlçesi Boğazkent Beldesi bitimine kadar (Köprüçay ırmağı dahil) D-400 karayolu ile D-400 Karayolunun güney kısmında (Antalya istikametinden Serik İstikametine D-400 Karayolunun sağ kısmı) bulunan bölgenin tamamı.”

Bu bölgelerde yapılması yasaklanan eylemler ise şöyle sıralandı:

“Açık ve kapalı yer toplantısı, toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, oturma eylemi, çadır kurma, stant açma, bildiri dağıtma, kendini zincirleme, pankart- döviz- afiş açma veya asma, yazılama yapma”

Buna rağmen Antalya halkı bugün G-20 zirvesini protesto için bir eylem yaptı.

Şehir dışından 7 bin polis geldi

Antalya’da G-20 Zirvesi boyunca 12 bin polis görev yapıyor. Bunların 7 bini Antalya dışından takviye olarak geldi. Bu polislerin istirahati için çok sayıda otel kapatıldı. Zirve süresinde yasaklara uymayanlar için biri Serik’te diğeri Antalya kent merkezinde 2 spor salonu, gözaltı merkezi olarak belirlendi.

Zirvenin yapılacağı alanla Belek merkezi arasında 2 katlı bariyerler örüldü. Bariyerler, Belek sahilinde yer alan otellere ulaşımı sağlayan Turizm Caddesi’nde 4 kilometre boyunca uzanıyor.