Hangi general günah keçisi olacak?

24 Kasım'da Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra Erdoğan ile Davutoğlu arasında, emri kimin verdiğine dönük rol kapma mücadelesi bugün yerini bir 'günah keçisi' aramaya bırakmış gözüküyor.

Hangi general günah keçisi olacak?

24 Kasım’da Rusya’ya ait bir savaş uçağının düşürülmesinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında, tıpkı daha önceki “Şah Fırat” operasyonundaki gibi emri kimin verdiğine dönük rol kapma mücadelesi bugün yerini bir ‘günah keçisi’ aramaya bırakmış gözüküyor.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi’nin daha 26 Kasım’da yazdığı “Rusya krizi nereye gidiyor” başlıklı yazısında, uçağın nasıl düşürüldüğüne ilişkin edindiğini söylediği bilgileri paylaşırken Rus uçağının vurulması emrinin kimin tarafından verildiğine dair ilginç iddialarda bulunmuştu.

Selvi: ‘Tekrar altını çiziyorum’ emri veren Abidin Ünal ve Mehmet Şanver 

Abdülkadir Selvi, olayın sıcaklığında gerek Erdoğan gerekse Davutoğlu’nun emri kendilerinin verdiklerine ilişkin ifadelerine rağmen, “Angajman kuralları gereği 5 mili aştığı anda daha önce vur emri otomatik olarak pilotlara verilmişken Ruslar operasyonlara başlayınca yeni bir mekanizma oluşturuluyor. Mekanizma ise şöyle işliyor: Diyarbakır’daki Birleşik Komuta ve İhbar Merkezi’ne ulaşan bilgiler aynı anda Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’nın bünyesindeki “Birleşik Hava Harekat Merkezi”ne ulaşıyor. Şimdiki komutan Hava Korgeneral Mehmet Şanver. Rus savaş uçağının vurulduğu 24 Kasım sabah 09.20 civarında Şanver Paşa, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ı arıyor. “Uyarı yapılmasına rağmen savaş uçağı hızla sınırımıza yaklaşıyor” diyor. Verilerin değerlendirilmesi üzerine Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, angajman kurallarının gereğinin yapılması talimatını veriyor.” diye yazmıştı.

Selvi, böylece, yazısında Rus uçağının vurulması emrinin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver tarafından verildiğini “tekrar altını çiziyorum” diyerek yazmıştı.

‘Ak Trol’lerden kampanya

‘Ak Trol’ olarak anılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakın sosyal medya hesapları, Rus jetinin hava sahası ihlali gerekçesiyle düşürülmesinden Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ı sorumlu tuttu.

Ak Trol’ler, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘vur emri’ni kendisinin verdiğini söylemesine karşın, uçağın Türkiye’yi krize sürüklemek için bilinçli olarak düşürüldüğü öne sürdü.

Paylaşılan mesajlarda uçağı ‘Reis’in haberi olmadan’ düşürmekle suçlanan Ünal’dan açıklama yapması istendi.

Generaller günah keçisi olur mu?

Abdülkadir Selvi’nin çok erken açtığı bu tartışmanın aradan uzun bir süre geçtikten sonra AKP içerisinden de dillendirilmesi dikkat çekiyor. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zaman zaman uçağın Rusya’ya ait olduğunu bilmeleri halinde düşürülmeyebileceğini söylediği de hatırlandığında, Türkiye’nin geri adım için kendisine açtığı alanın angajman kurallarının uygulanmasına ilişkin bir ihmale ilişkin olup olmayacağı akla geliyor.

Eğer Türkiye’nin zeytin dalı hamlesi bu olacaksa geçtiğimiz Ağustos ayında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Abidin Ünal ile onun yerine göreve başlayan Mehmet Şanver’in feda edilmesi de mümkün hale geliyor.