Fransa’da gençlik milliyetçi partiye kayıyor

Yapılan bazı anketlere göre liderliğini Marine Le Pen’in yaptığı aşırı sağ milliyetçi Ulusal Cephe’nin (FN) oylarında 18-24 yaş grubu gençliğin tercihleri önemli rol oynamış.

Fransa’da gençlik milliyetçi partiye kayıyor

Geçtiğimiz Pazar ilk turu yapılan Fransa’daki bölgesel seçimlerin çarpıcı sonuçlarından bir tanesi daha ortaya çıktı. Yapılan bazı anketlere göre liderliğini Marine Le Pen’in yaptığı aşırı sağ milliyetçi Ulusal Cephe’nin (FN) oylarında 18-24 yaş grubu gençliğin tercihleri önemli rol oynamış.

Fransa’da FN’nin yükselişi henüz tartışılmaya ve Marine Le Pen’in 2017’deki seçimlerde cumhurbaşkanı olma ihtimali gündemdeki yerini korumaya devam ederken, Fransa’da Ipsos/Sopra Steria ve Harris Interactive adlı iki farklı anket şirketi tarafından yapılan anketler paralel sonuçlara işaret ediyor. Fransa’da 18-24 yaş arası gençliğin tahminen üçte biri FN’ye oy vermiş durumda ve bunun ötesinde de gençlik içerisine FN’ye olan sempati azımsanabilecek durumda değil.

Anketler ve röportajlar aynı yönü gösteriyor

Harrris’in anketine göre 18-30 arası yaş grubunun yüzde 34’i FN’ye yönelirken, Ipsos’un yaptığı anketlere göre ise 18-24 arası yaş grubunda bu oran yüzde 35’ler civarında görülüyor.

Çeşitli Fransız gazetelerinin FN’ye oy veren gençler ile yaptıkları röportajların sonuçları, verilen oyların tesadüfi olmadığını ve politik, ideolojik bir arka plana dayandığını göstermekte.

Yabancı düşmanlığı yayılıyor

Bu sonuçlardan birincisi ve en ortak olanı yabancı düşmanlığı. Fransızların kendi ülkelerindeki göçmenlere pek iyi gözle bakmadıkları bilinmesine rağmen, özellikle Paris katliamı ile birlikte gençlik içerisinde göçmen sorununun özellikle yaşam tarzı, dini inanç ve ülke bütünlüğü kısımları fazlasıyla ön plana çıkmış durumda.

Bununla birlikte normal koşullarda FN Fransızlar içerisinde bugüne kadar belli bir yaş üstünün tercih ettiği bir oluşum olarak görülüyordu. Marine Le Pen’in özellikle ülke bütünlüğü üzerinden geliştirdiği siyasi söylem, islamofobi ve yabancı düşmanlığı taşıyan ideolojik duruşu ve bugüne kadar denenmemiş oluşu gençlik açısından seçilecek bir odak olmasını sağlamış görünüyor.

Milliyetçiliğin toplumsal köklerinin oldukça sağlam olduğu Fransa’da, Paris katliamından sonra oluşan ortamın seçimlerde FN’ye oy olarak yansıması bekleniyordu. Ancak tüm bunlarla birlikte gençlikteki bu göze çarpan kayış yeni bir olgu olarak ortaya çıkmış oldu.