Fransa'da bölgesel seçimlerin ilk turu aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin

Paris'teki terör saldırılarından sonra beklenen oldu ve Fransa'daki bölgesel seçimlerin ilk turunda Ulusal Cephe 1. parti olarak çıktı.

Fransa'da bölgesel seçimlerin ilk turu aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin

Fransa’da dün gerçekleşen bölgesel seçimlerin ilk turunda liderliğini aşırı sağcı Marine Le Pen’in yaptığı Ulusal Cephe (FN), Fransa’nın yeni idari yapısına göre şekillenen 13 bölgenin altısında en yüksek oyu alırken ülke genelinde de en çok oy oranına ulaştı. FN, partinin lideri Marine Le Pen’in aday olduğu kuzeydeki Nord-Pas-de-Calais-Picardie’de de oyların yüzde 40’ını kazandı. Bu bölgenin özelliği aynı zamanda Fransa’nın en yoksul ve göçmenlerin en yoğun yaşadığı bölgesi olması.

Seçimlere katılımın yüzde 49 civarında olduğu Fransa’da kesin olmayan sonuçlara göre, Ulusal Cephe oyların yüzde 28,22’sini alırken, eski cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin liderliğini yaptığı merkez sağ parti Cumhuriyetçiler (LR) yüzde 27,01 aldı. Şu anki cumhurbaşkanı François Hollande’ın partisi merkez sol parti Sosyalist Parti (PS) ise yüzde 23,36 oy oranında kaldı. Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi’nin (EELV) oy oranı ise yüzde 6,5 civarında kaldı.

Özellikle Paris katliamı sonrasında Fransa’daki ulusal hassasiyetlerin arttığı ortamdan da istfade eden Ulusal Cephe’nin yükselişi, 2017 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimeleri için bir zıplama noktası olarak görülüyor.

Aşırı sağın bu seçimlerde yükselmesi Fransa’da sol tarafından şok olarak görülürken, merkez sağda ise “Nerede yanlış yaptık?” soruları sorulmaya başlandı. Önümüzdeki Pazar günü ikinci turu yapılacak seçimlerde çok radikal bir sonuç değişikliği beklenmezken, Sarkozy bugün yaptığı açıklamada “Ulusal Cephe’ye karşı geri çekilmeyeceğiz ama sol ile de asla birleşmeyeceğiz” dedi.

Fransa’nın seçim sistemi

Fransa’da bölge meclislerinin seçimi için yapılan seçimler altı yılda bir yapılıyor. Bugüne kadar 22 bölge şeklinde tanımlanan Fransa’nın idari yapısı yeni düzenlemeler ile birlikte, bu seçimler aracılığı ve Ocak 2016 itibariyle 13 bölgeye dönüştürülmüş oluyor. Her bölgenin alt departmanları da bulunuyor ve bölge meclislerinin üye sayıları belirlenmiş durumda.

Bölgesel seçimler iki tur şekilinde yapılıyor. Dolayısıyla 13 Aralık Pazar günü seçimlerin ikinci tur yapılacak.

Bütün partiler birinci tura kendi listeleri ile katılıyorlar. Birinci turda yüzde elli çoğunluğu sağlayan oluşum varsa o bölgedeki seçimi kazanmış oluyor. Yüzde elliyi geçen yoksa oy oranı yüzde onu geçen partiler ikinci tura katılma hakkı kazanıyorlar. Birinci turda yüzde beşi geçenlerin ise ikinci tura kendi listeleri ile değil ancak başka bir liste ile birleşerek katılma hakları bulunuyor.

İkinci turda her parti ya da ittifak aldığı oy oranına göre bölge meclislerindeki sandalyeleri paylaşıyorlar.

Fransa’da parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri ise beş yılda bir yapılıyor. Bundan sonraki seçimler 2017 yılında yapılacak.