Fransa Suriye’yi vurmaya hazırlanıyor

Fransa Suriye’yi vurmaya hazırlanıyor

Fransa Suriye’yi vurmaya hazırlanıyor
Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle

Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle

Fransız Les Echos sitesinin haberine göre Fransız Charles de Gaulle uçak gemisinden kalkacak uçaklar Pazartesi gününden itibaren Suriye’de IŞİD hedeflerini vuracak.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Europe 1 kanalında yaptığı açıklamalarda, Pazartesi gününden itibaren Fransa’nın IŞİD’e karşı savaşta yer alacağını, en özel kuvvetlerini buraya yollamaya başladığını, Charles de Gaulle isimli uçak gemisinin Akdeniz’e ulaştığını ve Fransız avcı uçaklarının saldırıya başlayacağını belirtti.

Fransız saldırı gücü üç katına çıkartıldı

Habere göre Fransız ordusunun Irak ve Suriye’deki vuruş gücü üç katına çıkartılırken, uçak gemisinin üzerinde 26 adet avcı uçağı (18 adet Rafale ve 8 adet Super Etendart) bulunuyor. Fransız ordusunun bunun dışında Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’de altısı Rafale ve altısı Mirage 2000 olmak üzere 12 adet uçağı daha var.

Drian açıklamalarında şunlara da yer veriyor: “İki başlı bir düşman olan IŞİD’in her iki başını da vurmak gerekli. Birincisi, Irak ve Suriye’nin belli bölgelerine yayılmış olan ve ordusu da olan yapı. İkincisi ise, Batı dünyasını vurmak gibi bir hedefi olan uluslararası terörist hareket. Savaş bazen karanlıkta, bazense savaş meydanında verilmek zorunda. O yüzden IŞİD’i yok etmek için batıda demokrasiye savaş açan teröristleri kovalamak ve sıkıştırmak, aynı zamanda onları doğuda savaş meydanında kalplerinden vurmak gerekiyor.”

Hedef Musul ve Rakka

IŞİD’in politik karar merkezi Musul ve yabancı militanların yetiştirildiği askeri merkezi olan Rakka’nın vurulması gerektiğinden bahseden Drian, aynı zamanda IŞİD’in kontrol ettiği petrol merkezlerinin de hedefte olacağından bahsetti. Amerikan hava kuvvetleri ile birlikte şu ana kadar IŞİD’in petrol ticareti yaptığı kamyonları vurduklarını açıklayan Savunma Bakanı, yakın vadede Fransa açısından Suriye’de bir kara operasyonu seçeneğinin gündemde olmadığını belirtti.

Geçtiğimiz yıllar içerisinde Suriye’deki meşru iktidara karşı IŞİD’i desteklediği bilinen Fransa’nın, Paris’teki katliamlardan sonra IŞİD’e karşı askeri operasyonlara ağırlık verecek olması, Ortadoğu’ya dönük emperyalist müdahalenin daha fazla artması anlamına da gelecektir. Başta ABD olmak üzere tüm emperyalist devletlerin bir yandan IŞİD’i bombalarken, diğer yandan Suriye’nin parçalanması ve işbirlikçi bir iktidarın kurulması için daha fazla gaza basacaklarını bugünden öngörmek mümkün.