Fransa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni askıya alıyor

Fransa hükümeti üç aylık olağanüstü hal boyunca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) kişi özgürlükleri konusundaki bazı maddelerini askıya alacağını Avrupa Konseyi'ne bildirdi.

Fransa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni askıya alıyor

Fransa’nın başkenti Paris’teki IŞİD saldırılarının arından Fransız hükümeti güvenlik önlemlerini sertleştiriyor. Fransa hükümeti üç aylık olağanüstü hal boyunca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) kişi özgürlükleri konusundaki bazı maddelerini askıya alacağını Avrupa Konseyi’ne bildirdi.

AİHS’nin 15. maddesi savaş ve ulusun varlığını tehdit eden genel tehlikeler durumunda sözleşmenin bazı maddelerinin askıya alınabilmesine izin veriyor. Ancak bu maddenin uygulanması halinde dahi yaşam hakkı, işkence yasağı, kölelik yasağı ile suç ve cezaların yasallığına ilişkin düzenlemeler ihlal edilemiyor.

Olağanüstü hal durumlarında uygulanan yasaklara karşı gelenler ve bu yüzden ceza alanlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuramıyorlar.

AİHS’nin bazı maddelerini askıya alma işlemi bugüne kadar en fazla İngiltere tarafından Kuzey İrlanda ile ilgili olarak kullanıldı.