Frankfurt Kitap Fuarı Başlıyor

Frankfurt Kitap Fuarı, 14-18 Ekim tarihleri arasında tüm dünyadan yayınevleri, kitap dünyası ve yazarları buluşturacak.  Almanya’da dünyanın en büyüklerinden Frankfurt Kitap Fuarı bugün 67. kez kapılarını kitapseverlere açıyor. 18 Ekim’e kadar devam edecek fuar bugünden itibaren üç gün boyunca yayıncılar ziyaret edebilecek. Fuar son iki günü ise halka açılacak. Bu yılki fuarın onur konuğu, bayrağı... View Article

Frankfurt Kitap Fuarı Başlıyor

Frankfurt Kitap Fuarı, 14-18 Ekim tarihleri arasında tüm dünyadan yayınevleri, kitap dünyası ve yazarları buluşturacak.

 Almanya’da dünyanın en büyüklerinden Frankfurt Kitap Fuarı bugün 67. kez kapılarını kitapseverlere açıyor. 18 Ekim’e kadar devam edecek fuar bugünden itibaren üç gün boyunca yayıncılar ziyaret edebilecek. Fuar son iki günü ise halka açılacak. Bu yılki fuarın onur konuğu, bayrağı geçen sene Finlandiya’dan teslim alan ve “Hayal Gücünün 17 bin Adası” sloganıyla Endonezya olacak. Fuara yaklaşık 70 yazarla katılacak Endonezya’nın, ülkedeki tabuları ele alması bekleniyor.

Ayrıca, Almanya başta olmak üzere dünya genelinden gelen yazar, yayıncı ve kitapseverlerin buluşma noktası olan Frankfurt Kitap Fuarı kapılarını yayıncılık endüstrisine ve kitap tutkunlarına da açacak. Bu seneki fuara yaklaşık 300 bin ziyaretçinin katılması beklenirken, 100 ayrı ülkeden geleneksel ve dijital yayıncılık yapan yedi binden fazla yayıncı katılacak.

İran, Fuarı Boykot Ediyor

Fuarın bu yıl en dikkat çekici konuğu ise “Şeytanın Ayetleri” kitabı ile tartışmaya yol açan Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi oldu. Açılış töreninde konuşan Rüşdi, ifade özgürlüğüne yönelik küresel çapta mücadele yapılması için çağrısında bulundu.

İran ise Rüşdi’nin açılışta yapacağı konuşma nedeniyle fuara katılmayacağını ve diğer Müslüman ülkelerin de aynı şekilde tavır almaları için çağrı yaptı. Kısa süre önce yayımlanan yeni kitabında dini fanatizmi konu edinen Rüşdi’ye İran’da 1989 yılında ölüm fetvası verilmişti. İran’ın tepkisine karşı Rüşdi’nin davetini savunan Frankfurt Kitap Fuarı Başkanı Jürgen Boos kendilerinin bu sene çok siyasallaştıklarını hissettiklerini belirterek, fuarda bu yıl ifade özgürlüğünün ana konu olacağını bildirdi. “Frankfurt Kitap Fuarı bir diyalog yeridir. Umarım kesinti kısa bir süre olur. İlişkilerimizin devam etmesini istiyoruz. Ancak sözcüğün özgürlüğü müzakere konusu değildi. Salman Rüşdi’nin yazdıkları için ölümle tehdit edildiği unutulmamalıdır” dedi. Salman Rüşdi’nin kitaplarını Almanca yayımlayan Bertelsmann Yayınevi ise yazarı çağın önemli, uluslararası ödül sahibi edebiyatçılarından biri olarak niteledi.

Ahmet Telli Frankfurt Türk Halkevi’nde

Şair Ahmet Telli, Frankfurt Kitap Fuarı programı ve Frankfurt Türk Halkevi’ nin 50. kuruluş  yılı kutlamaları çerçevesinde  düzenlenen edebiyat akşamına katılacak. 17 Ekim Cumartesi günü saat 18.00’de Frankfurt Türk  Halkevi’ nde  (Werrastr.29, 60486 Frankfurt am Main) gerçekleşecek programda sanatçı Aysun Kalmik de Mehmet Ali’nin gitarı eşliğinde Ahmet Telli’nin eserlerini seslendirecek.

Alman Kitap Ödülü Frank Witzel’in

Öte yandan, Alman Kitap Ödülü’nün bu seneki sahibi Alman yazar Frank Witzel (60) oldu. Witzel, ödülü Federal Almanya Cumhuriyeti’ne atıfta bulunarak yazdığı kitabı sayesinde kazandı. Yazar, ‘1969 yazında bir Manik Depresif-Genç tarafından Kızıl Ordu Fraksiyonu Buluş’ adlı kitabında Wiesbaden’in Biebrich kasabasında savaş sonrası yıllarda yaşanan kültürel değişimi 13 yaşındaki bir gencin gözünden aktarıyor. Alman Kitap Ödülü, edebiyat dünyasının en önemli ödüllerinden biri olarak görülüyor.