Flaş iddia: IŞİD lideri Bağdadi Türkiye'den Libya'ya geçti

Terör örgütü Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) lideri Ebubekir el Bağdadi'nin Türkiye üzerinden Libya'ya kaçtığı iddia edildi.

Flaş iddia: IŞİD lideri Bağdadi Türkiye'den Libya'ya geçti

Bağdat İstihbarat Paylaşım Merkezi, Ekim ayında Irak Genelkurmayı’na bağlı olarak Irak, İran, Suriye ve Rusya tarafından kurulmuştu.

Terör örgütü Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) lideri Ebubekir el Bağdadi’nin Türkiye üzerinden Libya’ya kaçtığı iddia edildi.

Fars Haber Ajansı’nın internet sitesinde yer alan habere göre, IŞİD lideri Bağdadi, Bağdat İstihbarat Paylaşım Merkezi’nin takibi ile bulunup bir kaç kez de hedef alındıktan sonra Türkiye üzerinden Libya’ya giderek kendisine karşı yapılan operasyonlardan kaçtı.

Libya Şafağı, çoğunluklu radikal islamcı İhvan (Müslüman Kardeşler) terör örgütü üyelerinden oluşan Libya’daki cihatçı çetelerin oluşturduğu bir ittifak ve her ne kadar uluslararası alanda tanınmasalar da Libya’nın başkenti Trablus’u elinde tutuyor.

Bağdadi Libya’ya ulaştı mı?

Bağdadi’nin, aynı zamanda Muammer Kaddafi’nin de doğduğu kent olan Libya’nın Sirte kentine ulaştığı haberi ise farklı kaynaklardan da bildiriliyor.

Libya Şafağı ittifakının resmi internet sitesinden de duyurulan haberde, Bağdadi’nin Tunus’taki bazı operasyonlar ile birlikte Misrata petrol sahasına yapılacak saldırıları takip etmek üzere bu ülkeye gittiği iddia edildi.

IŞİD liderinin yapılan operasyonda yaralandığı iddiası

IŞİD lideri, sürekli tehdit altında olduğundan gizli bir yaşam sürüyor. Bağdadi’nin terörist örgütü ise Batı Irak ve Doğu Suriye’de Suriye, Rusya ve Irak hava kuvvetlerinin yanı sıra ABD’nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de hedefinde.

Bu yılın başında çıkan haberlerde Bağdadi’nin Musul ile cihatçı terör örgütünün kendi kendine ilan ettiği başkenti Rakka arasında sürekli hareket halinde olduğu yönündeydi. Eylül ayında ise Suriye’deki Albu Kamal kentinden Irak’ın Musul kentine gittiği bilgisine ulaşıldı.

Ekim ayında ise Irak hava kuvvetleri, Bağdadi’nin IŞİD komutanları ile toplantıya katılmak üzere Al-Karable’ye giden konvoyunu bombaladılar. Bağdat İstihbarat Paylaşım Merkezi’nin bu özel operasyonunda 25 IŞİD üyesi terörist öldürülürken Bağdadi kılpayı canını kurtardı. Ancak Bağdadi’nin bu saldırıda ölümcül yaralar almaktan kurtulamadı.

Rakka’da tedavi edilemeyen Bağdadi’nin CIA tarafından MİT’e teslim edildiği iddia ediliyor

Saldırıdan bir kaç saat sonra Irak, Bağdadi’nin hava saldırısında yaralandığını ve adamları tarafından saldırının yapıldığı yerden kaçırıldığını duyurdu.

Terör örgütü lideri, ilk önce Rakka’ya götürüldü. Burada cerrahlar tarafından ameliyat edilen Bağdadi ölümcül tehlikeyi atlattı ancak özel tıbbi cihazlar olmadığından gerekli tedaviyi alması mümkün olmadı.

Kaynaklar, birkaç gün sonra IŞİD lideri, CIA tarafından alınan bir dizi önlemden sonra tedavi için Türkiye’ye götürüldü. İsimlerinin verilmemesi şartıyla Arapça yayın yapan Al-Manar televizyon kanalına konuşan kaynaklar, CIA’nın Bağdadi’nin Türkiye’ye götürülmesi için MİT ile koordinasyonu sağladığını söylüyorlar.

Aynı kaynak Bağdadi’nin iki yakın adamının da IŞİD liderinin konvoyuna yapılan saldırıda yaralandığını ve Irak güçlerince yakalandığını söylerken bu yakalanan kişilerin Bağdadi’nin saldırıda yaralandığını teyit ettiklerini de söylüyor.

Libya onun için en güvenli yer olabilir

Uzmanların Bağdadi’nin tamamen iyileşmesinin aylar süreceğini söylemesi üzerine yardımcılarından birinin sözde ‘halife’nin görevinin başına dönmesine kadar örgütü yönetmek üzerine görevlendirildiği de söyleniyor.

Fars Haber Ajansı’na konuşan Libyalı bir kaynak ise “Herkes onu Irak ve Suriye’de ararken kimse onun Sirte’de olmasını beklemiyor. Herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya kalacaksa Sirte hayatının tehlikeye düşeceği son yer olabilir çünkü kent tekfircilerin dünya üzerindeki en güçlü kalesi durumunda” diyor.

Öte yandan, Kasım ayının sonunda Wall Street Journal gazetesinin, Libyalı istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberde, IŞİD’in Sirte’deki militan sayısını 200’den 5 bine çıkardığı ve kentte ‘petrol gelirlerini düzenleyip terör saldırıları planlayabileceği’ bir üs kurarken bu kenti yeni ‘başkent’i olarak ilan etmeyi planladığı haberleri basına yansımıştı.