Fişlemede teknoloji atılımı: Damar izli yeni kimlik kartları

Yeni kimlik kartı uygulamasında biyometrik bilgiler de yer alacak.

Fişlemede teknoloji atılımı: Damar izli yeni kimlik kartları

Elektronik ve biyometrik kimlik kartıyla ilgili tasarı TBMM’ye sunuldu. Tasarının onaylanması halinde nüfus cüzdanı yerine kimlik kartı ifadesi kullanılacak ve kişilerin damar izi dahil bir çok biyometrik bilgisi de kimliklerinde yer alacak. Kimlik kartlarında ne tür biyometrik bilgilerin kullanılacağına İçişleri Bakanlığı karar verecek.

Çipli olarak düzenlenmesi planlanan kimlik kartlarında parmak izi, damar izi veya el ayası gibi kişiye özel bilgilerde yer alacak. Merkezi veri tabanında saklanılacak olan bilgilerin kimlik doğrulama dışında kullanılmayacağı bildirildi.

Ancak, bir yandan oluşturulacak merkezi veri tabanı ile diğer yandan yeni kimlik kartlarına yüklenecek tüm bilgilerin yanı sıra bu bilgilerin nerelerde kullanılacağının da idare tarafından belirlenecek olması tüm yurttaşların kolaylıkla fişlenebileceği anlamına geliyor.

AKP’nin hazırladığı ‘Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun’da yaptığı gibi yine yurttaşların özel verilerinin korunmasından çok bu verilerin nasıl toplanacağına ilişkin düzenlemeler yapması tepki çekiyor.